szüret

2021.09.27. 20:00

Beérett a munkájuk gyümölcse, vizsgabor lesz a maguk nevelte szőlőből

A szabadban töltötték a tanórát a Mathiász János Technikum és Gimnázium szőlész-borász és kertészeti tanulói. A saját maguk gondozta ültetvényükön szüretelték hétfőn a szőlőt, amelyből decemberre készül el vizsgaboruk.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Csattogtak a metszőollók, szőlővel teltek a ládák hétfőn reggeltől a balatonboglári iskola ültetvényén. Közel harminc szőlész-borász és kertészeti szakos diák szedte ládákba a szőlőt, a munkába az informatikus szakos tanulók is besegítettek.

– Amellett, hogy egészségesek és nagyon finomak, kifejezetten szépek a fürtök – mutatta a muskotály szőlőt Vidovics Attila, aki meg-meg kóstolta a legnagyobb szemeket. A tizenegyedikes tanuló elmondta, a családjában mindenki szeret kertészkedni, a pincéjüknél is sokat segít, az érettségi után szeretne a szőlészet területén elhelyezkedni. Takács Erika Anna számára sem ismeretlen a kertészeti munka. A Zala megyei Tótszerdahelyen gazdálkodik családja.

– A metszést, a kötözést is mi végeztük, az iskola ültetvényén, s a kertészet szinte minden ágával megismerkedhetünk, azért jöttem ide, hogy megtanuljam az alapokat, ami ahhoz ad segítséget, hogy a családi vállalkozást továbbvihessem a jövőben – mondta el a kertészeti szakos tanuló.

A Mathiász János Technikum és Gimnáziumnak 2,4 hektár szőlőterülete van, amelyen saszla és sárga muskotály fajták teremnek. – Mikor egy szőlész-borász vagy kertészeti tanuló az iskolába kerül, kap egy sor szőlőt, amelyet egész évben gondoz, most pedig beérett a munkájuk gyümölcse – mondta el Országh Bernát, az iskola tangazdaságának vezetője. Mivel az alapokat itt tanulják meg, így nincsenek annyira visszafogva a tőkék, mint egy magán vállalkozásnál, megtapasztalják, hogy egy-egy technikával mekkora hozam érhető el, de emellett számítaniuk kell az időjárás meghatározó szerepére is.

Ültetvényről a pincébe

A termés egy részét a helyi kombinátnak eladják, a másik feléből pedig vizsgaborukat készítik el a tanulók. – Sajnos a légköri szárazság nyomai látszanak, kevesebbet kellett növényvédelemre költeni, viszont a csapadék hiánya miatt kevesebb a mennyiség, viszont a minőség kiváló – tette hozzá a Országh Bernát szakoktató. Hozzátette: a munka viszont nem ér véget, a szüret után megkezdődik a feldolgozás és a tervek szerint decemberre már elkészülnek a tanulók vizsgaborai is. A végzősök januárban a Mathiász Bormustrán mutatják be a tanárok és vendégborászok előtt boraikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában