drágulás

2021.09.21. 11:30

Hetvenezer forinttal kerül többe ma a jogosítvány megszerzése, mint öt éve

Több mint tíz százalékkal drágultak az autóvezetési tanfolyamok egy év alatt.

Marosi G.

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Tavaly augusztusban átlagosan 215 ezer 500, idén nyáron viszont már 235 ezer forintért lehetett megszerezni a jogosítványt.

Az esős időben is rótta a városi köröket Pfeiffer Ferenc. A 18 éves somogyszili fiatal a 21. vezetési óráját teljesítette hétfőn délelőtt. Naponta több órát is gyakorol, pénteken már vizsgázik. Elmondta, a képzés árával nem foglalkozott, mindenképpen szüksége van a jogosítványra. – A lakhelyem és a munkahelyem között rossz a buszközlekedés, ezért kell a kocsi – mondta. – Nyáron az igali fürdőben vállaltam diákmunkát, és sikerült összespórolnom elegendő pénzt.

Nem csak neki, másnak is kellett gyűjtögetni ahhoz, hogy befizethesse a tanfolyam árát. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint idén augusztusban átlagosan 235 ezer forint kellett ahhoz, hogy valaki megszerezze a jogosítványát. Tavaly nyáron 22 ezer 550 forinttal, öt éve hetvenezer forinttal került kevesebbe a képzés.

Pohner István, a Kapos Ati Autós-, Motoros Iskola vezetője elmondta, hiába drágult a tanfolyam, a jelentkezések száma nem lett kevesebb. Náluk ugyanannyian tanulnak vezetni, mint egy éve. Kiemelte, a tanfolyam a magas üzemanyag­ár, a szervizdíj és az oktatók béremelése miatt drágult. – A drágulással az emelkedő költségeinket korrigáljuk – mondta. – Az autós oktatás eszközigényes. A kocsiban gyorsan szaporodik a kilométer, ezt a kuplung, a gumik és a fékek is megérzik, ráadásul a szervizköltségek is emelkedtek – tette hozzá.

 

 

Most a B, jövőre a C kategória drágul várhatóan

Tamás Zoltán a King’ a Ford – Tamás Autósiskola Kft. vezetője elmondta, feltehetően a magasabb képzési díj miatt kevesebben tanulnak náluk. A hozzájuk jelentkezők nyolcvan százaléka a B kategóriás jogosítványt szeretné megszerezni, a maradék húsz a C-re jelentkezik. Utóbbi tanfolyam ára nem emelkedett az elmúlt egy évben annak ellenére sem, hogy a teherautó fenntartása háromszor annyiba kerül, mint a személyautóé. A C-s kategória vélhetően jövőre drágul majd meg – tette hozzá Tamás Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában