összemérték tudásukat

2021.09.08. 16:45

Méterfák izzasztották meg az ország tűzoltóit Ropolypusztán

Aprítottak, hasogattak és fát döntöttek a tűzoltók szerdán Ropolypusztán az országos tűzoltó favágóversenyen. A megmérettetésre az ország minden pontjáról érkeztek csapatok, összesen 16 tűzoltóság vett részt az eseményen. A katasztrófavédőknek nemcsak az idővel kellett versenyezni, a bírák azt is nézték, milyen pontosan dolgoznak.

Marosi Gábor

Szerelési feladattal indult a küzdelem a Zselic szívében megszervezett versenyen. A tűzoltóknak a láncfűrész lapját és a láncot kellett minél gyorsabban leszedni a gépről, majd visszatenni a helyére és jól meghúzni a csavarokat. A művelet a rutintalanabb embereknek akár percekig is eltarthat, a katasztrófavédők azonban pár másodperc alatt teljesítették a versenyszámot.

A második forduló jóval több időt vett igénybe. A fizikai erő, a kitartás, valamint a csapatmunka elengedhetetlen volt. A kombinált versenyszámban a csapat mind a négy tagja kivette a részét a munkából. Bemelegítésként egy hatalmas fatörzsről kellett levágni egy korongot, majd következhetett a gallyazás. Amint a két rönkről lefűrészelték az „ágakat” méterenként elvágták, majd fejszével félbehasították a méterfákat. Némelyiket nem volt egyszerű elhasogatni, ezért olykor láncfűrésszel is be kellett segíteni. A versenyszám utolsó mozzanataként a tűzoltók sarangba rakták (egy kijelölt helyen összerakták) a félbehasított rönköket.

 

A pár perces művelet jól megizzasztotta a résztvevőket. A Barcsi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságnak három perc ötven másodperc alatt sikerült teljesíteni a kombinált feladatot. Vidák Balázs tűzoltóparancsnok elmondta, időben jól teljesítettek, de azért apróbb hibák előfordultak. – Ez azért is történt meg, mert másfél-két évig nem versenyeztünk – mondta Vidák Balázs. – Egy-két helyen nem megfelelő magasságban vágtuk le a gallyakat. Illetve van egy olyan szabály, hogy forgó lánccal nem szabad sétálni, de néha nem figyeltünk oda, amiért hibapontot kaptunk – tette hozzá a barcsi tűzoltóparancsnok.

Az encsi tűzoltóság csapata is már rutinosan mozgott a versenypályán. Lukács Zsolt András szerparancsnok elmondta, az ország három legnagyobb favágóversenyére szinte minden évben ellátogatnak és gyakran dobogón is végeznek. Az országos tűzoltó favágóversenyt többször megnyerték. Török Sándor a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője hangsúlyozta, a tűzoltók nem feltétlenül ebben a formában, de gyakran használják a láncfűrészt munkájuk során. A versenyek segítenek felkészülni a hétköznapokra – tette hozzá. A megyei katasztrófavédők sokadjára szervezték meg az országos eseményt. Somogyból három csapat, a siófoki, a barcsi és a kaposvári tűzoltók is versenybe szálltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában