hamvas béla

2021.09.10. 16:18

Ráirányítják a figyelmet az elfeledett filozófusra

Az ötödik Hamvas Béla konferenciáját rendezte meg pénteken a Pannónia Kulturális Egyesület a Magyar Művészetek Akadémiájának támogatásával Kaposváron.

K. G.

2017 óta irányítják rá a figyelmet a sokáig méltatlanul elfeledett magyar filozófusra. Sokan a szívügyüknek tartják ezt a minden évben megrendezett konferenciát, így az előadói kör egyre bővül, mondta a szervezők nevében Farkas Szilárd. A megjelenteket Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere is köszöntötte. Újszerű témaválasztással igyekeznek fehér foltokat lefedni a filozófus-író életművében. Az idén Hamvas és a művészet viszonyát elemezték. Az egyik előadó a filozófus kötődését mutatta be a kínai költészethez, egy másik pedig a népzenéhez és a Bartókhoz való viszonyát vizsgálta, illetve a képzőművészeten át is közelítettek az alkotó életművéhez. Minden évben kötetbe rendezik a konferencián elhangzó előadásokat. Hamvast egyébként sok szál kötötte a Balatonhoz, 1945 nyarán a balatonberényi szőlőhegyen írta meg egyik alapművét, A bor filozófiáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában