klikkesedés

2021.09.17. 07:00

Törékeny jószág a gyermek lelke, figyelni kell az iskolai zaklatásra

A siófoki kórházba szállítottak egy 12 éves Fejér megyei kisfiút, akit négy osztálytársa vert össze szórakozásból az iskola ebédlőjében. Az egész országot megrázta, hogy egy 16 éves fiú felakasztotta magát, mert nem tudta elviselni, hogy társai állandóan csúfolták.

Kovács Gábor

20210813 Nagykanizsa A Kanizsai Fiatalok Közössége interaktív előadása az iskolai terrorizálásról a Nagykanizsai Honvéd Kaszinóban. Fotó : Szakony Attila SzA Zalai Hírlap Képen: Glavák Mátyás

Fotó: Szakony Attila

– Egy gyerek nem a zaklatástól zárul be, mert az általában már korábban megtörtént – elemezte a helyzetet kérésünkre Mátraházi Tibor kaposvári iskolapszichológus. – A csoport ugyanis úgy működik, mint egy farkasfalka: mindig a gyengére, a beforduló, rosszul kommunikáló, magányos társukra szállnak rá. A pedagógusnak észre kellene vennie, hogy a csoporton belül mi történik, de a tanárok leterheltek és nagy az osztálylétszám.

Ha a gyerek szól a szülőnek a történtekről, és a szülő szeretne közbelépni, de a gyerek megkéri, hogy ne tegye, akkor sem szabad félvállról venni a problémát. A barátoknak is szólniuk kellene a felnőtteknek. Sajnos gyakran az is előfordul, hogy a szülő közömbös.

– Pedagógiai módszerekkel közbe lehet lépni, ha zaklató van az osztályban – fejtette ki az iskolapszichológus. – A csoportot meg kell erősíteni, hogy ne váljon csoportnormává a zaklatás a gyerekek között. A zaklató családját is be kell vonni, ez egy komplex eljárás.

Az idén iskolai zaklatásból még nem lett rendőrségi ügy megyénkben – felelte kérdésünkre a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság. A járványhelyzetben a fiatalok többet voltak otthon, mint az iskolában és az utcán. Talán ezért is, de a tavalyi évhez hasonló időszakához képest 30 százalékkal csökkent a fiatalok sérelmére elkövetett bűncselekmények száma, a több mint 50-ről alig 30-ra. Ugyanakkor több mint 70-ről 60-ra esett vissza a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények száma. A leggyakoribb a lopás és a testi sértés. Az iskolaőri rendszer is védelmet jelent, mert az iskolaőrök nap mint nap a diákok között vannak, az iskolások bizalommal fordulhatnak hozzájuk.

Segítség kell

A zaklatás áldozata állandó félelemben, bizonytalanságban él, ugyanis a zaklatás ismétlődik. Az internethasználat terjedésével az online zaklatás is megjelent. A rendőrség azt tanácsolja a bántalmazott gyereknek, ha van olyan felnőtt, akiben megbízik, mesélje el neki, ha az iskolatársa bántja. Ossza meg a történteket a szülőkkel, rokonokkal, egy kedvelt tanárral és a barátaival is. Keresse fel az iskolapszichológust, vagy az Ifjúsági Lelki Elsősegélyvonalnál is képzett szakemberek várják a hívásokat. A gyerek írjon naplót arról, ki és hogyan bántotta. Fogalmazza meg azt is, milyen érzések, gondolatok keletkeztek benne a történtek miatt. A fiatal keresse azok társaságát, akikről úgy érzi, elfogadják és tisztelik. Semmiképpen se válaszoljon a durva, sértő üzenetekre, mert egyrészt ez csak olaj lesz a tűzre, másrészt könnyen bánthat másokat is a felelettel. Ha teheti, maradjon társaságban, mert az védelmez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában