díszrepülés

2021.09.30. 14:09

Vadászgépek is tisztelegtek az egykori pilóta temetésén

Sonline

Alacsonyan, nagy hanggal repültek a vadászgépek Kaposvár felett csütörtökön kora délután. Dósa József nyugalmazott őrnagy, egykori vadászpilóta temetésén tisztelegtek pilótatársai a repüléssel. Az amúgy kiképzési feladatot végrehajtó három JAS 39 Gripen a kecskeméti 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázisról szálltak fel, hogy a temetés és a díszlövés idején elhúzzanak a kaposvári Keleti temető felett.

Dósa József őrnagy „Gypsy” 2021. szeptember 8-án halt meg 70 évesen.

A Hungarian Sky Hussars megalakulásának ötlete 1990-re, a rendszerváltás utánra nyúlik vissza, amikor a katonai repülőterek kapui megnyíltak a civil közönség előtt. Ekkor kapták azt a feladatot a taszári pilóták, hogy látványos bemutatót tartsanak a nézőknek. Az ezred köteléklégiharcot mutatott be, ami meghozta számukra az elismerést. A kötelék három MiG-21 bisz típusú harci gépből állt, amelyek közül az egyik az ellenséget imitálta. Az alapító tagok Doma Sándor alezredes „Bömbi”, Tülkös János százados „Büri” és Dósa József őrnagy „Gypsy” voltak, akik a mindennapi feladataik mellett készültek arra, hogy „égi huszárokként” a levegőbe emelkedjenek. Az 1991. szeptember 21-én bemutatott imitált légiharc hatalmas sikert aratott. (forrás: honvedelem.hu)

 

Fotónk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában