Helyi közélet

2021.10.16. 11:30

Csak az zuhan le, akinek mindenki elengedi a kezét

Mécseseket és gyertyákat gyújtottak a diákok pénteken reggel abban a kaposvári iskolában, amelynek egyik tanulója a héten öngyilkos lett. A megkérdezett iskolapszichológus szerint figyelmeztető jel lehet, ha a fiatal elszigetelődik a környezetétől.

Kovács Gábor

Zártkörű megemlékezést tartottak a diákok és a tanárok a Kinizsi-tagiskolában, ahová az a 15 éves kislány járt, aki a Búzavirág utcában kedden délelőtt kiugrott egy társasház negyedik emeletéről. Szeptemberben kezdte meg tanulmányait az egészségügyi szakközépiskolában. Diáktársai régóta látták rajta, hogy bántja valami, és gyakran érezték, hogy fáj neki, hogy nem élhet teljes családban, miután édesapja meghalt és édesanyjával nem tartották a kapcsolatot. Nagyapja nevelte, aki a lehetőségeihez mérten igyekezett mindent megadni neki, de sajnos ez nem volt elég. A kislány felnőve orvos vagy ápoló akart lenni, de álmai nem teljesülhettek.

Nehéz megelőzni a hasonló tragédiákat, mert aki ilyenre készül, általában rejtőzködik, fejtette ki érdeklődésünkre Mátraházi Tibor kaposvári iskolapszichológus. Figyelmeztető jel lehet, amikor a fiatal elkezd elszigetelődni a környezetétől, a valós kapcsolatai leépülnek, nem lehet vele beszélgetni. A lassú bezáródási folyamatot azonban nehéz érzékelni. A végzetes lépésre készülők sajnos gyakran nem fordulnak szakemberhez, mert megszűnt számukra a bizalom, csalódottak és kilátástalannak érzik a helyzetüket. Az elhanyagolt étkezés is lehet figyelmeztető jel, vagy az, ha a fiatal csak a szobájában ül és nem találkozik a barátaival. Sok 24 órás telefonos lelkisegély-szolgálat működik, amelyeken bárki segítséget kérhet, ha úgy érzi egyedül nem tudja feldolgozni problémáit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában