szüret

2021.10.01. 11:30

Keserédes almaszüret, nem libeg a fán a termés

Csaknem negyven százalékkal kevesebb alma termett az idén Somogyban, mint a korábbi években. Van olyan ültetvény, ahol egyáltalán nem tudnak szedni az őszi gyümölcsből, mert a tavaszi fagyok és az aszály okozta károk miatt semmi termésük nincs.

Góz Lilla

– Itt nagyon szép az alma – mutatta az idei termést Borsodi Teréz. A somogyszobi nő hatodik szezonját kezdte meg almaszedőként Kutason. A brigád másik tagja, Mosó Lászlóné számára sem idegen a mezőgazdasági munka, ebbe nőtt bele.

Huszonhét hektárnyi területen érett be az alma Kutason. – A tavaszi fagyok mellett a nyári aszály sem tett jót a gyümölcsnek, a magasabban fekvő területeken sikerült megvédeni az almát – mondta el ifjabb Gyenesei István gazdálkodó. A régi, jól bevált fajták, mint a gála, golden, jonathan, idared ellenállóbbak voltak az időjárás-változásokra.

A termés 90 százalékát hazai piacra adják el, Kaposváron a Nagypiacon és egy gyors­étterem parkolójában kapható az almájuk. Megjegyezte: az étkezési almát a viszonteladóknak 130–150 forintért adják el, a beszállított ipari alma ára pedig 25–30 forint körül mozog, ami az önköltségre sem elég.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi igazgatóságának adatai szerint a megyében 138 hektárnyi területen foglalkoznak almával. A legnagyobb ültetvények Kutas, Nagybajom, Kiskorpád és Bárdudvarnok településen találhatóak. A kaposvári Nagypiacon átlagosan 400 forintért kínálják az alma kilóját, drágábban, mint tavaly.

Ismerjük a mondást, napi egy alma az orvost távol tartja. Az őszi gyümölcs igen gazdag C-, A- és B-vitaminban, valamint kalciumot, cinket magnéziumot, káliumot tartalmaz. Rosttartalmának egyharmadát a pektin adja, mely javítja az anyagcserét, savtartalma pedig a bélmozgást serkentve kedvez az emésztési folyamatoknak. Fontos a koleszterin elleni harcban, és kiváló hatású cukorbetegség esetén is.

Fotó: Lang Róbert

 

A jégeső is megtalálta, az aszály sem kedvezett az almának

– Tavasszal jó termésre volt kilátás, ugyanis gyenge év volt az előző és a fák kipihenték magukat, viszont az áprilisi fagyok nem kímélték a virágrügyeket. A hűvös tavaszi időjárás miatt a terméskötődések sem jól alakultak – mondta el Apáti Ferenc, FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A jég sem kerülte el az ültetvényeket, majd a júniusi aszályos idő sem kedvezett az almának. Kiemelte: 500–520 ezer tonna termés várható idén, ami egy jó évjárathoz képest nem egészen a fele. A gyümölcs közel 80 százalékát a kicsi mérete és a varasodás nyomai miatt léalmaként tudják eladni, amelynek kilója jelenleg 25 forint. Az étkezési alma termelői ára fajtától függően 90–120 forintba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában