százak jelentkeztek

2021.10.18. 17:00

Megkezdődtek az őszi érettségik Somogyban

A megye kilenc oktatási intézményében 325 diák vizsgázik ezekben a napokban. A többségük középszintű érettségit tesz, egyre több fiatal él azzal a lehetőséggel, hogy tizenegyedik osztályosként előrehozott vizsgát tegyen.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Fél órával az érettségi előtt mindenki már elfoglalta helyét a kaposvári Munkácsy Gimnázium 106-os termében. Hétfőn kezdődtek meg az őszi érettségik az oktatási intézményben.

– Középszintű földrajz érettségire jöttem, azért döntöttem úgy, hogy előbb leteszem a vizsgát, mert így májusban több időm jut a többi négy tantárgyra – mondta el Schneiker Richárd Milán. A táncsicsos diák a fővárosban tanulna tovább vendéglátóipari szakirányon. Vida Gréta Izabella gyakorlós gimnazista szerint is könnyebbséget jelent egy-egy tantárgyból előre érettségizni, bár az online oktatás számára megnehezítette a felkészülést.

– Összesen 129 diákot regisztráltunk közép- és emelt szinten, jellemzően angolból vizsgáznak, de kémia, földrajz és biológia tantárgyakból is megmérettetik magukat – mondta el Gyallai Katalin, a Munkácsy-gimnázium igazgatója. Hozzátette: a bejáratnál kézfertőtlenítő fogadja az érettségizőket, a termekben elszórtan, mindössze tízen lehetnek és ajánlják a szájmaszk használatát.

– Hétfőn kezdtünk a magyarral és jövő hét kedden zárulnak nálunk az őszi érettségik – mondta el Cseh Tamás Attila, a Kaposvári Szakképzési Centrum Ady Endre Technikum és Gimnáziumának igazgatója. Hozzátette: ugyanazokat a járványügyi szabályokat alkalmazzák, mint a tavaszi vizsgaidőszakban. Megjegyezte: a középszintű érettségi tekintetében a legtöbben idegen nyelvből és informatikából tesznek vizsgát a tanulók.

– Hétfőn kezdődtek meg az őszi érettségik iskolánkban, 54 diák tesz javító, előrehozott, emelt és kiegészítő vizsgát – mondta el Kispéter Sándor, a Siófoki Szakképzési Centrum, Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskola igazgatója. Hozzátette: ugyan nincs higiéniai előírás, de az osztálytermek előtt kézfertőtlenítőket helyeztek ki, valamint egy helyiségben tíz főnél több tanuló nem tartózkodhat. Megjegyezte: azt tapasztalják, hogy évek óta egyre több fiatal tesz előrehozott érettségit.

A legtöbben előrehozott vizsgát tesznek

2021. szeptember 6-ig lehet jelentkezni az október-novemberi érettségi vizsgákra. Az Oktatási Hivatal adatai szerint a 2021/2022-es tanév őszi vizsgaidőszakában Somogy megyében 9 telephelyen 325 fiatal tesz érettségi vizsgát, összesen 220 középszintű és 130 emelt szintű vizsgára jelentkeztek. Az írásbeli vizsgákat október 15. és október 28., az emelt szintű szóbeliket november 11. és 15., a középszintű szóbeliket pedig november 22. és 26. között tartják. Az őszi érettségi vizsgaidőszakban rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító, valamint előrehozott vizsgára is lehetett jelentkezni. Idén országszerte ősszel 193 intézményben 17 399-en érettségiznek, a lebonyolításban 242 érettségi vizsgabizottság működik közre. Az előrehozott (42,1 százalék) és a szintemelő (25,9 százalék) vizsgák aránya a legnagyobb, ezeket követik a javító (14,2 százalék), az ismétlő (7,6 százalék), a rendes (6,8 százalék) és a kiegészítő (3,1 százalék), valamint a pótló vizsgák (0,3 százalék).

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában