nem minden bajra jó

2021.11.29. 17:30

A népi gyógyászat még hosszú erdei sétákkal is kevés a koronavírus ellen

Egyre gyakoribb, hogy emberek a természetközeli praktikáktól remélnek segítséget még a legnagyobb bajban is. A somogyi falvakat rendszeresen járó olvasónk elképedve tapasztalta, hogy a falusiak negyede kizárólag ezekben hisz.

Kovács Gábor

A növényvédelemről és a biogazdálkodásról tart ismeretterjesztő előadásokat rendszeresen a somogyi falvakban Tóth István növényvédelmi szakmérnök. Ilyenkor általában szó esik arról, hogy a vegyszermentes, ásványi anyagokban gazdag, egészség élelmiszerek erősítik az immunrendszert, és a környezetkímélő, organikus gazdálkodás sokakat érdekel.

– Ez a téma általában átvált az életmódra, és ilyenkor a legkülönbözőbb receptek kerülnek elő – mondta a szakértő. – Sokan azt hangoztatják, hogy ezeket az elveket szinte vallásos hittel követve nem árthat nekik semmilyen kórokozó, fertőzés. Tíz emberből legalább három meggyőződéssel állítja, hogy nekik mondhatnak bármit a vakcinákról, ők inkább a népi gyógyászatban hisznek. Megszállottan követik ezeket az elveket, és semmilyen érvvel sem lehet eltéríteni őket ettől. Terjednek a különböző fűszerek, teakeverékek, méregtelenítő módszerek a legváltozatosabb kombinációkban a zsurlótól egészen a levenduláig. Ezeknek baktériumölő és vírusvédő hatást tulajdonítanak, és elvetik a gyógyszergyárak termékeit. Ezt az eszmét én veszélyesnek tartom olyankor, amikor a halál a Covid képében itt kóvályog közöttünk!

A vírusos időszakban mindig többen térnek be a bioboltokba vásárolni, mert ilyenkor megnő a vitaminszükséglet, tapasztalják a kaposvári bioüzletekben. Györe Katalin mindig hasznos tanácsokkal szolgál a betérőknek. A C- és D-vitamint, a cinket és flavinokat keresik a legtöbben.

Ágnes két gyermekével most náthás, ezért esténként különleges hársfateát fogyasztanak, homoktövissel és más gyógynövényekkel adagolva. A természetgyógyászok tanácsait mindig megfogadja.

– Az immunerősítésben hiszek, mert leginkább a megelőzés a fontos – mondja az édesanya. – Sokat kell a természetben tartózkodni, az erdőben sétálni. Olyan vitaminokat, idénygyümölcsöket kell ennünk, amelyek tele vannak hasznos tápanyagokkal. A szobák levegőjét lehet fertőtleníteni illóolajokkal, és sok egészségvédő teakeverék létezik. Hangsúlyozom, hogy ezek az immunrendszerünket erősítő módszerek, és nem a Covid ellen hatnak...

Rozina Zoltánné (Szabás): – Az oltást már felvettem, a harmadikat is, 86 éves vagyok, vigyázok az egészségemre. Hallottam olyasmiről, hogy az ismerőseim a népi gyógyászatot gyakorolják. Ártani nem árt, de én mégis inkább az orvosok tanácsára hagyatkozom.

Varga Máté (Kadarkút): – Mi a családban igényeltük a védőoltásokat, de ugyanakkor a természetgyógyászatot sem vetjük el, szerintünk mind a kettő hasznos. Ginkgo bilobát, vagyis páfrányfenyőt és kamillavirág teát fogyasztunk, hogy elkerüljük a betegségeket.

Zákányi János (Kisbajom): – Egy kis reggeli pálinka erősíti az ember immunrendszerét. Jómagam nem mozogtam sokat a járvány idején. Féltem az egészségemet, mert beteges vagyok, ezért a harmadik oltást is beadattam magamnak a népi gyógymódok helyett.

Fotók: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában