várak

2021.11.26. 14:00

Állta a török ostromát a somogyi palánk

A somogyi várakról tartott előadást Varga Máté régész a Táncsics gimnázium diákjainak csütörtökön délelőtt.

Marosi Gábor

A különleges történelemórát a Magyar Történelmi Társulat Dél-Dunántúli Csoportja szervezte. – A megyében több mint száz várat ismerünk a középkorból és a kora újkorból – kezdte az előadást Varga Máté, a Rippl-Rónai Múzeum régésze. Ezek közül mindösszesen csak 20 várnál történt ásatás korábban, a legtöbb erődítményről alig ismernek írott forrást, ábrázolást vagy régészeti leletet a szakemberek.

– A kereki vár az egyik legemblematikusabb somogyi erődítmény – folytatta Varga Máté. – Azért is emelkedik ki a többi vár közül, mert több méter magas falai vannak és látogatható is. A területen azonban soha nem volt ásatás, csak műemléki helyreállítás. Viszont kerültek elő olyan mennyiségű és minőségű anyagok, például kályhacsempék, amiből nagyjából lehetett rekonstruálni, hogy Zsigmond király idején díszes kályhák voltak a várban – fogalmazott a régész.

A fiatalok egy viszonylag friss és folyamatban lévő kutatási helyszínről az Őrtilos-Zrínyiújvárról is hallhattak érdekességeket. Varga Máté elmondta, az erődítmény története nagyon izgalmas, annak ellenére is, hogy a várnak nagyon rövid ideig volt csak szerepe. – Gazdag leletanyagot ismerünk onnan és igazi szenzáció volt a vár kútjának a feltárása is – mondta a régész. A diákok a kaposvári és a fonyódi Fácános vár történetéről is többet megtudhattak a különleges történelemórán. – Ez az építmény, amely a várhegy tövében található, elég sajátságos, mert a középkorban település volt a helyén – hangsúlyozta Varga Máté. – A várat csak az 1540-es években erődítették meg és vették körbe egy palánkfallal, amely egészen 1575-ig állta a török ostromokat. Az elszigetelt területen élők naponta hadakoztak a török seregekkel – tette hozzá a Rippl-Rónai Múzeum régésze. Varga Máté kiemelte, a legtöbb erődítmény a török korhoz kapcsolódik, akkor tömegesen kezdtek el építeni kisebb várakat, kolostorokat, megerődítettek templomokat, valamint őrtornyok és figyelőhelyek is létesültek.

Polgár Tamás a Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltárának igazgatója, a különleges történelemóra egyik szervezője elmondta, a táncsicsosok korábban a kitelepítésekről, az első világháborús hadi és egészségügyi helyzetről, valamint az 1956-os eseményekről is hallhattak már előadást. Kiemelte, azért is szervezik meg ezeket a találkozókat, hogy népszerűsítsék a történelmet, illetve akik később ezen a területen képzelik az életüket, kiemelkedő szakemberektől is halljanak történeteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában