ajándék

2021.11.09. 09:00

Hatvanezer forintból oldja meg a karácsonyt egy magyar család

Egy friss felmérés szerint a magyar háztartások az idén átlagosan több mint 60 ezer forintot szánnak karácsonyi ajándékokra. Az összeg 15,5 százalékos növekedést jelent. A műszaki, számítástechnikai cikkeken kívül népszerűek a háztartási gépek, a ruha és az illatszer is.

Harsányi Miklós

– Az ünnepi vásárlókra közvetlenül karácsony előtt egy-két héttel számítunk – mondta Steller Zsolt, egy kaposvári kerékpárüzlet tulajdonosa. – Sokan kerékpáros kiegészítőket adnak családtagjuknak, rokonuknak. Van, aki bringás sisakot keres, ez nagyjából 10–30 ezer forintba kerül, de keresik a kesztyűket és a kerékpáros táskákat is. Van, aki utalványt vásárol, s majd az ajándékozott kiválasztja a neki leghasznosabbat.

Az Arukereso.hu és a GKI Digital kutatása szerint a válaszadók az idén egy ajándékra átlagosan 9017 forintot szánnak. Ez 600 forinttal elmarad a tavalyi, hasonló adattól. Ez ugyanakkor nem meglepő, mivel a megkérdezettek idén karácsonykor több embert terveznek megajándékozni. 2019-hez képest 2020-ra átlagosan nyolcról ötre csökkent a megajándékozottak tervezett száma, addig 2021-ben átlagosan hét embernek terveznek karácsonyi ajándékot vásárolni.

Horváth István, egy kaposvári szőnyegáruház tulajdonosa elmondta: sokan a lakásfelújítást a következő hetekre, hónapokra időzítik, hogy az ünnepre megújult, szép környezetben fogadhassák majd a rokonaikat.

– A hagyományos nyakkendő szetten kívül az ing tipikus karácsonyi ajándék – jegyezte meg Pápai József, egy belvárosi ruházati üzlet tulajdonosa. – A klasszikus, öltönyhöz passzoló ingen kívül egyesek a flanel vagy épp bársony változatot keresik. Egy ing ára általában 5-6 ezer forint, a drágább ára közelíti a nyolcezret. Az utóbbi egy évben az ing beszerzési ára csaknem 30 százalékkal drágult.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában