ingatlan

2021.11.13. 09:00

Inkább megvette, nehogy a helyére apartmanház épüljön

Egykor még hidroplánnal is érkeztek a pesti elit képviselői a balatonföldvári klubba. Ottjártunkkor őszi napfényben fürdőző, kabátba burkolózott ebédelők ültek a megújult balatonföldvári klub teraszán.

Turbéki Bernadett

Fogyasztás közben hasonló látképben gyönyörködhetnek a betérők, mint amilyet az épület száz évvel ezelőtti látogatói élvezhettek. Maga az épület is olyan, mint újkorában.

Eleinte a Balaton Klub székhelyeként, vitorlásklubként, majd a harmincas években kaszinóként működött. Ez utóbbi tagjait Budáról, a Gellért térről hidroplánok szállították a balatonföldvári kaszinóhoz. A II. világháború és az államosítás után gyárüdülő volt. 1995-ben önkormányzati tulajdon lett, ma már magánkézben nyeri vissza régi pompáját a műemléki elvárásokat figyelembe véve.

– Ez már a harmadik megmentésre váró épület a környéken, amelybe beleszerettem, megvásároltam, hogy látványát, stílusjegyeit megmenthessem az utókor számára – mondta Mile Andor beruházó, tulajdonos. – Miután meghallottam, hogy 50–60 lakásból álló apartmanházat szánnának a helyére, elhatároztam, hogy megvásárolom a romos, elhagyatott, különböző toldaléképítményekkel körülzárt épületet. A hosszadalmas, szakszerű felújítás során sok kompromisszum árán sikerült a műemléki épület eredetiségét megtartva új funkciókat létrehozni, elsősorban az épület belső kialakítását illetően – tette hozzá.

Az épület rekonstrukciójának terve öt évvel ezelőtt fogalmazódott meg, ám a tervek bonyolultsága, valamint az engedélyek hosszadalmas ügyintézése miatt négy évig kellett várni a munkálatok megkezdésére.

– A Balaton Klub az első nem ipari funkciót betöltő vasbeton szerkezetű épület volt, amelyet az akkori amerikai szecesszió stílusirányzatának hatásai szerint 1903-ban építettek – mondta Kulik László, a felújítás kivitelezésének vezetője. – A korabeli tervezés és kivitelezés sikerességét bizonyítja a százhúsz éves konstrukció sértetlen állapota.

Fotó: Muzslay Péter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában