kézzel készítik

2021.12.04. 11:30

Bőszénfáról kerülnek a finomságok a fenyőfákra

Kilenc ízben készül házi készítésű szaloncukor Bőszénfán a Kanyar családnál. Október közepétől több mázsányi karácsonyi finomságot gyártanak műhelyükben minden évben. Az első szaloncukor-szállítmány egy Angliában élő magyar boltoshoz már meg is érkezett.

Góz Lilla

Már október közepén megkezdődött a szaloncukrok gyártása a bőszénfai Kanyar Cukrászdában. Kanyar János a híres kaposvári Lestyán Ferenc receptje alapján kezdte el a karácsonyi finomságokat gyártani 17 évvel ezelőtt. Azóta a recepten csiszoltak, a szaloncukrokat nem bevonóba, hanem magas kakaótartalmú étcsokoládéba forgatják. Minden kézzel készül műhelyükben.

– A fondantot növényi zsiradékkal lazítjuk, majd hozzáadjuk a természetes aromát és gyümölcsöket, s miután megfelelő az állaga, egy tölcsér segítségével öntöm a gumiformákba a masszát – mutatta a gyártási folyamatot a cukrászda tulajdonosa. Hozzátette: egyszerre három kilogrammnyi mennyiséget tudnak készíteni. Miután a szemek kihűltek, megdermedtek, egyenként forró étcsokoládéba kerülnek. A mártás után kihűtik, majd kezdődik a csomagolás.

– A fehér rojtos végű és a fényes sztaniolpapírt mind mi vágjuk ki és egy madzaggal csavarjuk meg, hogy szép, egyenletes legyen – mondta el Kanyarné Kondor Terézia.

Rajta és férjén kívül egy alkalmazott és unokájuk van segítségükre. Idén kilenc ízű szaloncukor készül náluk. Az első bőszénfai szaloncukor-szállítmány Angliába került egy magyar boltos fiúhoz.

– December elején le kell állnunk, hiszen kell idő, hogy megpuhuljon a szaloncukor és összeérjenek az ízek a karácsonyi ünnepekre – jegyezte meg Kanyar János. Hozzátette: egy környékbeli termelőtől kapott somlekvárt és kísérletezik, hogy ebből milyen tölteléket tud készíteni a szaloncukorba. Ha jól sikerül, jövőre már ebből is gyártanak ünnepi édességet. Kiemelte: a jövőben sem szeretnének tömeggyártásba kezdeni, szerintük az a sikerük titka, hogy minden szem kézzel készül az üzemükben.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában