évszázados hagyomány

2021.12.01. 16:40

Diótörő és szőrmés koszorú az idei adventi sláger

Kötött vagy szőrmés alapon diótörők, kandeláberek és havas fenyők. Az idén ilyenek a divatos adventi koszorúk.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Nyitrai Krisztina kaposvári virágboltos már két hete az adventi koszorúkat gyártja.

– Idén nagy divat a fatörzs, a szőrmés vagy kötött alap, a hagyományos fenyőágból készült már nem kelendő, de a hagyományos rózsaszín, lila gyertyák még megmaradtak – mondta el a virágbolt tulajdonosa. – A fehér, arany, ezüst színek dominálnak a koszorúkon, de a rózsaszín árnyalatok is kedveltek.

– Nagy divat a diótörő, de sokszor lógó lábú Mikulás, rénszarvas, egérfigura is kerül a koszorúkra. Sokan azonban saját ízlésük szerint készítik el az ünnepi asztal ékét – mondta el Nyitrai Krisztina. Megjegyezte: idén az árak emelkedtek tavalyhoz képest, átlagosan 3000 forinttól kínálják az adventi díszeket. – Sokan viszont csak a gyertyákat vásárolják meg, amelyeket a korábbi koszorúkon kicserélnek – mondta.

Száznyolcvan éves

A néprajzi források szerint az adventi koszorú az 1840-es években jelent meg először, egy német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 24 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.

Fotó: L. R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában