figyeljünk környezetünkre

2021.12.01. 20:00

Négyezer köbméter szeméttől tisztult meg Somogyország

Húsz somogyi település 53 helyszínén mintegy 4033 köbméter jogellenesen elhelyezett hulladék felszámolása történt meg novemberben a „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt keretében.

MW

A Somogy Megyei Önkormányzat által elnyert 100,63 millió forintos támogatásnak köszönhetően 566 köbméter építési, 2546 köbméter vegyes, 901 köbméter zöld-, 8 köbméter elektromos és 12 köbméter veszélyes hulladék elszállításáról gondoskodtak.

A támogatásnak köszönhetően jogellenesen elhelyezett hulladéklerakót számoltak fel Babócsán, Balatonbogláron, Balatonszabadiban, Barcson, Iharosban, Kadarkúton, Kányán, Kiskorpádon, Lábodon, Lengyeltótiban, Nágocson, Nagyatádon, Nagybajomban, Nagyberényben, Nagyberkiben, Somogyaszalóban, Somogyjádon, Somogyvámoson, Taszáron és Viszen.

– Az illegálisan elhelyezett hulladékhalmok az építési törmeléktől az elektronikai hulladékon keresztül a veszélyes hulladékig mindenféle típusú hulladékot tartalmaznak, ezért a környezet, somogyi értékeink megóvása és a települések élhetőbbé tétele, jövőnk biztosítása érdekében kiemelt cél a pályázat sikeres megvalósítása – hangsúlyozta Szajcz Adrián, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke.

Elmondta azt is, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. útján meghirdetett projekt keretében zajlik a felnőtt és gyermek korosztály kommunikációs kampánya, melynek célja az illegális hulladéklerakás visszaszorítása. Az érintett településeken folyamatos az illegális hulladéklerakás következményeiről szóló szórólapok, valamint a környezettudatosságot ösztönző szóróanyagok postaládákba való eljuttatása. A gyermekek esetében mesefoglalkozás keretében hívják fel a figyelmet az illegális szemetelés tilalmára. Kérik a somogyiakat, hogy településük honlapján elérhető segédletből tájékozódjanak az illegális hulladékelhelyezés tilalmáról, büntetési és jogi következményeiről, továbbá a településükön az illegális szemét bejelentésének lehetőségéről.

– Csak akkor lehetünk sikeresek a jövőben, ha nem zsákmányoljuk ki a természetet, hanem odafigyelünk környezetünkre, megóvjuk azt az utánunk következő generációk számára. Nemcsak a pályázathoz csatlakozott településeken, hanem valamennyi somogyi városban, faluban és környékén hatékonyan fel kell lépni az illegális szemetelők ellen az illegális hulladéklerakók felszámolására törekedve – emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában