Fotók

2022.01.18. 13:22

A jövőbe fektettek az új óvodával Hetesen

Felújított utakat és egy újonnan épült óvodát adtak át hétfő délelőtt Hetesen. A három beruházás értéke több mint 200 millió forint.

Marosi Gábor

Az új évet már az új óvodában kezdték el a hetesi gyerekek. Az épületet csaknem egy év alatt húzták fel a település lakóparkjában. A 370 négyzetméteres intézményben két csoport-, valamint egy fejlesztőszobát is kialakítottak és egy modern játékokkal felszerelt udvart is kialakítottak. A hetesi Mese-Vár Óvodába jelenleg 33 gyerek jár, a következő években azonban megnőhet az intézményt választó fiatal családok száma. 

Pavelka Béla, a település polgármestere az épület­átadón elmondta, évek óta azért dolgoznak, hogy élhetőbb és vonzóbb falu legyen Hetes. – Büszkén mondhatom, hogy a 2008 óta üresen álló lakóparkunkba az elmúlt másfél évben 34 telket sikerült eladnunk – hangsúlyozta Pavelka Béla. – Ez azt is jelenti, hogy sok kisgyermekes családdal gazdagodott a település, megnőtt a közösségi élet. 

A hetesi óvoda 150 millió forintból épült fel. A település 130 millió forint támogatást kapott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP), a fennmaradó részt az önkormányzat fizette. A 20 millió forint önrészt azonban nemrég az államtól visszakapták – tette hozzá Pavelka Béla. 

Fotók: Muzslay Péter

Móring József Attila Marcali és térségének országgyűlési képviselője az avatóünnepségen elmondta, minden fejlesztés, minden építkezésnek az a célja, hogy élhetőbbek legyenek a somogyi falvak. 

Biró Norbert a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke az eseményen kiemelte, az elmúlt európai uniós ciklusban 56 milliárd forintnyi TOP-os forrás érkezett a megyébe. Ennek a 15 százalékából óvodák és bölcsődék épültek, vagy újultak meg. Biró Norbert hozzátette, az elmúlt években 83 sikeres óvoda- és bölcsődepályázat volt Somogyban. 

 

Egymást érték az útfejlesztések

Az elmúlt években csaknem négy kilométernyi belterületi út újult meg Hetesen a fejlesztéseknek köszönhetően. Legutóbb a Rákóczi és a Sétáló utcára került új burkolat. Előbbi a Belügyminisztérium 20 millió forintos pályázatából és 4 millió forint önerőből készült el, a másik útszakasz a Magyar Falu Program (MFP) 27 millió forintos támogatásából épült meg. Móring József Attila országgyűlési képviselő kiemelte, a programban országosan eddig több száz milliárd forinttal támogatták a településeket. Ennek köszönhetően több olyan szolgáltatás érhető el a kisebb falvakban, amiért eddig a városokba kellett utazni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában