Elő a gépekkel

2022.01.21. 17:09

A nyíráshoz enyhült a tél Somogyban is

Télen sem lepi már el a növényzetet a hó, így a Magyar Közútnak is jelentős dolga akad az út menti gazzal.

Koszorus Rita

Fotó: TIBOR KOVACS

Ezért is folyamatosan fel kell újítani a gépparkjukat. Az enyheség miatt mostanra jelentős pluszfeladattá vált télen is a megyében kanyargó 1680 kilométernyi út karbantartása a fenntartó Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársainak. A társaság azt közölte: évi ütemterv szerint 12,4 millió kilométeren végeznek kaszálási munkákat az utak mentén Somogy megyében. 

A tavalyi év folyamatosan váltakozó esős, napos időjárása erősen kedvezett az út melletti növényzet gyors növekedésének, amely jelentős pluszmunkával jár. A szakembereknek ilyenkor van lehetősége a burkolattól távolabb eső területek teljes kikaszálására. A kaszálást a társaság speciálisan erre a célra beszerzett gépekkel és adapterekkel felszerelhető többfunkciós UNIMOG típusú járművekkel végzi. 

 

Minden lehetőséget kihasználnak 

A téli kaszáláshoz használt többfunkciós gépeket nemcsak ilyenkor vetik be a közutasok, de az év folyamán is részt vesznek más üzemeltetési és fenntartási feladatokban: mint az oszlopmosás, átereszmosás, burkolatseprés, aszfaltmarás, aszfaltozás. Télen végzik el az út menti fák űrszelvénybe lógó ágainak eltávolítását, gallyazásukat, a bokros területek gondozását és irtását géppel és kézzel. A géppark folyamatosan korszerű gépekkel újul meg, ezek kezeléséhez szükséges speciális ismeretek megszerzését a társaság biztosítja kollégáinak. 

 

Fotó: Kovács Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában