Egészség

2022.01.28. 19:30

Elismerték a fiatal nagyatádi építészmérnök gyógyító terveit

Diplomamunkájával a közelmúltban elnyerte a Somogy Megyei Építészkamara díját Bárdosi Lilla. A fiatal nagyatádi építészmérnök csodaszép sport- és baleseti központot tervezett a nagyatádi csónakázótó partjára. A három szárnyból álló épületben – ha megépíthetnék – minden adott lenne a sportolók gyógyításához.

Góz Lilla

Bárdosi Lilla Pécsen tanult építészmérnöknek. A mesterképzés mellett a kaposvári építészirodában dolgozott, mikor főnöke, ifjabb Lőrincz Ferenc felhívta figyelmét arra, hogy pályázzon a Somogy Megyei Építészkamara által kiírt Lamping József Diplomadíjra építész kategóriában. 

– Pályamunkámban egy sport- és baleseti központot terveztem a nagyatádi csónakázótó partjára – mondta lapunknak a fiatal építészmérnök. – S a háromszárnyas épületben egyszerre több funkciót igyekeztem megvalósítani: fizioterápiás kezeléseket, melyeknek része a medencés gyógytorna, hidro-, galván- és elektroterápiás kezelések. Szálláslehetőséget is terveztem, a hozzá kapcsolódó melegítőkonyhával, a rehabilitációs fázisban lévők számára pedig erősítő edzőtermet, orvosi vizsgálatokat, állapotfelméréseket és pszichológiai beszélgetéseket – sorolta Bárdosi Lilla, aki tavaly decemberben vehette át a szakmai elismerést diplomamunkájáért. 

Megjegyezte: a tervezés során sok segítséget kapott Herr Gyulától, a nagyatádi kórház belgyógyász-kardiológusától. Előfordult, hogy este nyolc óra után egyeztettek, amikor a főorvos a Covid-osztályról el tudott szabadulni. 

Bárdosi Lilla lapunknak arról is beszélt, hogy a témaválasztásban motiválta a sportolói múltja. A futás és úszás végigkísérte gyermekkorát, és kisebb sérülések nála is jelentkeztek. 

– Magam is megtapasztaltam, hogy mennyire nehéz időben szakembert találni, és mennyire kevés átfogó sportdiagnosztikai és rehabilitációs intézmény létezik ma Magyarországon, ahol mindenre kiterjedően gyógyítják a sportsérüléseket – emelte ki a fiatal nagyatádi építészmérnök. 

 

 

Szálcementre cserélte a fát 

A nagyatádi csónakázótó partjára álmodott épület külsejére a fiatal építészmérnök először faburkolatot tervezett, azonban kiderült, hogy ehhez egy speciális kezelésre lett volna szükség, ami nagy mértékben megemelte volna a kivitelezési költségeket. – Helyette inkább szálcement burkolatot választottam – lényegesen olcsóbban –, amelyet úgy helyeztem el és olyan módon alakítottam, hogy a struktúrájában a deszkaburkolatra emlékeztessen – mondta. – Az épület lapostetős kialakítású, amelyre extenzív zöldtető került. 

Díjnyertes munkájáról a nagyatádi fiatal elmondta: igyekezett környezetbarát és a mai kor szemléletének megfelelő épületet tervezni ebbe a környezetbe. 

Bárdosi Lilla a Magyar Építőművészek Szövetsége által „Fiatalok feketén-fehéren” címmel, 40 év alatti építészek számára meghirdetett pályázaton is díjat nyert a nagyatádi épülettervével. Jelenleg a megyei kormányhivatal marcali építéshatósági osztályán dolgozik. – A jövőben szeretném megszerezni a tervezői jogosultságot és bízom benne, hogy a szakmában még fogok elérni sikereket – mondta el Bárdosi Lilla

 

Címkék#építész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában