Szezonvég

2022.01.12. 11:30

Leáldozott az örökzöldeknek, komposztként végzik

Kedden kezdték elszállítani a kidobott karácsonyfákat a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai. A társaság dolgozói többtonnányi Nord­mann-, ezüst- és lucfenyőt dobáltak fel a gyűjtőautókra. A tűlevelűekből komposztot készítenek.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Hatvan centiméteres, kétméteres, elszáradt, ágaktól megcsupaszított és épen maradt fenyőfa is került a hulladéktároló edények mellé Kaposváron, a Kereszt utcában. A legtöbb növényt a karácsonyi dekorációktól megszabadítva dobták ki az ott élők. Volt olyan fenyő, amit hatalmas szemeteszsákban tettek ki az utcára, a hulladékgazdálkodás munkatársai azonban azt is elszállították.

Szilágyi Ádám, a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője megkeresésünkre elmondta, a tűlevelűeket három autóval szedték kedden, járművenként körülbelül öt-hat tonnányi fenyőt gyűjtöttek össze. – Ezek az autók ilyenkor csak ezzel foglalkoznak, azonban ha véletlenül nem végeznének estig, akkor az egyéb hulladékot gyűjtő kocsik is besegítenek – tette hozzá Szilágyi Ádám. 

– Tapasztalataink szerint mindenki tiszteletben tartja a kérésünket, és a karácsonyi díszektől megtisztítva csak a fát dobják ki a hulladéktároló edények mellé. Sokan azonban nem a szállítási napot megelőző estétől helyezik ki, hanem már napokkal korábban. A következő fenyőfagyűjtés január 25-én, kedden lesz majd, ezért már most kérünk mindenkit, hogy ha teheti, akkor 24-én este vagy 25-én reggel tegye ki a fenyőfát – hangsúlyozta a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. 

A két nap alatt körülbelül ötven tonna fenyőfát szednek össze a társaság munkatársai. A növényeket a Kaposvári Komplex Hulladékkezelő Központba szállítják, majd feldolgozzák, és később hasznosítják. 

A város földjében is hasznosítanák 

A fenyőfákat a hulladékkezelő központban aprítják, majd más zöldhulladékkal, levelekkel, ágakkal összekeverik, végül komposztot készítenek belőlük. Szilágyi Ádám elmondta, korábban a telephelyen használták fel a növényekből készült komposzt­anyagot, ám idén az a céljuk, hogy a város más területein is hasznosítani tudják zöld­trágyaként virágosításnál, fásításnál. Ehhez azonban féléves laborvizsgálatokra lesz szükség, hogy kiderüljön, mennyire hasznos komposztot állítottak elő. 

Fotó: Lang Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában