Piaci körkép

2022.01.21. 13:50

Vegán szemmel néztünk körül a piacon

Megszakítva, de nem feledve hagyományainkat, pénteken Szabó Nikolettel, a kaposvári Csiky Gergely Színház színművészével közösen néztünk körbe a piacon, ami az egyik kedvenc helye. Nem véletlenül. Niki ugyanis vegán életmódot folytat.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Kicsik és nagyok egyaránt ismerik Szabó Nikolettet, aki fiatal kora ellenére számtalan főszerepben tündökölt már a Csiky előadásaiban. Fontosnak tartja, hogy ne csak a színpadon közvetítsen értéket, ezért a 2020-as karantén alatt is olyan videókban szerepelt, amelyben arra buzdította a nézőket, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak.

–2018-ban, az akkori barátom hatására választottam a vegán életmódot, amibe nagy hirtelen vetettem bele magam, ám a szervezetem tiltakozott ellene. Most már tudom, mit mivel helyettesíthetek, így az étrendembe sokkal több hüvelyes, bab-féle került, mint korábban – mondta a színésznő vállán egy vászontáskával, amelyben textiltasakokat őriz. Ezekbe szedi a portékát. A magvas standnál egy kis rágcsálni valót választott magának: földimogyorót vásárolt, amelynek kilóját 1600 forintért kínálták. Nikolett igyekszik ész szerűen vásárolni. Megnézi, melyik termék honnan származik, a több ezer kilométerről érkező árut igyekszik kerülni, de amit szervezete megkíván, arról nem mond le.

–Már van Magyarországon is olyan hely, ahol citromot termesztenek, de ez pont az a termék, amelyet minden nap fogyasztok, reggel két deciliter vízzel. Aztán itt van a paradicsom, amit bár tél van, sosem hagyok ki, mert annyira szeretem – és már nyúlt is a pirosló koktélparadicsom felé, amelynek 1800-ért adták kilóját pénteken. –A piacra járás nekem egy külön program. A gombás stand a kedvencem, itt Somogyban nagyon finom gombák vannak – mondta a hajdúböszörményi gyökerekkel rendelkező színésznő, aki ruhazsebkendőt tart magánál, és öltözete is környezetbarát.

–Nem vásárolok magamnak új ruhákat, még ezt a velúr cipőmet is használtan vettem – mutatta bokacsizmáját. –Egy teljes iparág épült már a vegán életmódra. Vegán készételeket, és vegán cipőt is lehet már kapni. Nagyon drágának tartom, mert nem divatként nézek erre az életformára. Újabban fermentálok zöldségeket, mert ez a tartósítás legegyszerűbb formája. Csak lereszelem a legkülönfélébb zöldségeket, és felöntöm sós vízzel. Néha kiengedem belőle az erjedési folyamat során keletkezett gázt. Néhány nap alatt elkészül, és a hűtőben tárolva sokáig fogyasztható. Szeretném megtanulni a befőzés csínját is, amelyhez álmom egy kis kertes ház, gyümölcsössel és veteményeskerttel, ami a szülői háznál is körül vett – mondta Niki, miközben vöröshagymáért álltunk sorba a piacon, amelyet pénteken 280 forintért adtak. A színésznő azt is elárulta, hogy ha egy szerep megkívánja, elfogyaszt egy csirkecombot, de ha lehet, inkább marcipánból készüljön.

Kaposvári Nagypiac aktuális árai

2022. január 21.

Kocsonya

1000 Ft/db-tól

Sertés farok

550 Ft/kg-tól

Tisztított első köröm

699 Ft/kg-tól

Sertés orr

1200 Ft/kg-tól

Sertés bőrke

599 Ft/kg-tól

Sertés fej csont nélkül

999 Ft/kg-tól

Füstölt csülök

1850 Ft/kg-tól

Csirke nagy mellfilé

1459 Ft/kg-tól

Csirke kis mellfilé

1279 Ft/kg-tól

Csirke alsó comb

559 Ft/kg-tól

Csirke egész comb

619 Ft/kg-tól

Csirke levescsont

189 Ft/kg-tól

Tehén tej

200 Ft/l-től

Fekete berkenyelé

1800 Ft/üvegtől

Homoktövis

2500 Ft/üvegtől

Sárgarépa

280 Ft/kg-tól

Petrezselyem

600 Ft/kg-tól

Burgonya

250 Ft/kg-tól

Karfiol

680 Ft/kg-tól

Sütőtök

300 Ft/kg-tól

Vöröshagyma

300 Ft/kg-tól

Lila hagyma

499 Ft/kg-tól

Paradicsom

580 Ft/kg-tól

Fejes káposzta

350 Ft/kg-tól

Gyömbér

1800 Ft/kg-tól

Citrom

699 Ft/kg-tól

Narancs

399 Ft/kg-tól

Mandarin

499 Ft/kg-tól

Alma

199 Ft/kg-tól

Körte

500 Ft/kg-tól

Banán

500 Ft/kg-tól

Akác méz

3700 Ft/kg-tól

Hárs méz

2500 Ft/kg-tól

Vegyes virágméz

1900 Ft/kg-tól

Repce méz

1900 Ft/kg-tól

Facélia méz

3000 Ft/kg-tól

Gesztenye méz 0,5 kg

2500 Ft/db-tól

Propolisz

900 Ft/db-tól

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában