Nők 40 Program

2022.01.21. 11:30

Unokázás és pihenés a program 40 év munka után

Tovább folytatódik a Nők 40 Program – közölte a napokban Zsigó Róbert, családokért felelős parlamenti államtitkár. A nyugdíjazás ezen formája Somogyban is népszerű, a megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint tavaly 802 nő élt a kedvezményes öregségi nyugdíjellátással.

Góz Lilla

2019 novemberében ment nyugdíjba a Nők 40 Programban Miseta Ilona. A balatonboglári nő 34 és fél évig dolgozott az öreglaki vadfeldolgozóban, majd párjával közösen turisztikai vállalkozásukban tevékenykedett. – Nagyon örültem ennek a lehetőségnek, így sokkal több időm jut a szeretteimre, segítek a lányomnak és a fiamnak a házfelújítás körül – jegyezte meg Miseta Ilona. 

Kissné Ambrusics Mária 1982 augusztusában végzett a kaposvári tanítóképző főiskolán. Első munkahelye a buzsáki általános iskola volt és innen ment nyugdíjba a Nők 40 programban. – Pár hónapja vagyok itthon, egy teljesen új szakasz kezdődött a munka után az életemben – mondta a nyugdíjas pedagógus. – Még szokom a helyzetet, hogy reggel nem kell indulnom az iskolába. Mária azt tervezi, hogy többször kilátogat Ausztriába nagyobbik lányához, hogy unokájával játszhasson. Kisebbik, pedagógus lányával pedig kirándulásaik számát gyarapítanák. 

A Somogy Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint 2020-ban Somogyban 839 új kedvezményes öregségi nyug­ellátást állapítottak meg a Nők 40 Programban, 2021-ben ez a szám 802 volt. Az igénylés feltételei a jogszabály hatályba lépése óta érdemben nem változtak, így a korábbi évekhez hasonlóan tavaly is és az idei évben is életkortól függetlenül az a nő veheti igénybe a nők kedvezményes öregségi nyugdíját, aki rendelkezik legalább 40 év jogosító idővel (ebbe nem számítanak bele az iskolai tanulmányok, illetve a munkanélküli ellátások ideje.) A 40 éven belül legalább 32 évet keresőtevékenységgel kell megszerezni. Az érintetteknek azt javasolják, indítsanak adategyeztetési eljárást, melyet elektronikus úton, ügyfélkapus belépéssel tehetnek meg a magyarorszag.hu honlapon keresztül. Így összesíthető a megszerzett jogosító és keresőtevékenységgel szerzett idő, amelyek alapján már könnyen meghatározható a jogosultság legkorábbi beálltának időpontja. 

Továbbra is elmehetnek nyugdíjba azok a nők, akik 40 év jogosultsági idővel rendelkeznek a Nők 40 Program keretében – közölte hétfőn Zsigó Róbert, családokért felelős parlamenti államtitkár. Kiemelte: a kormány elkötelezett az idősek támogatása mellett, ezért vezette be 2011-ben a Nők 40 programot, amely a nők munkaerőpiacon és gyermeknevelésben vállalt szerepét ismeri el. A program keretében tavaly novemberig 325 ezer nő ment nyugdíjba. Az államtitkár megjegyezte: a kormány tavaly 302 milliárd forintot fordított a Nők 40 Programra, idén tíz százalékkal megemelték az összeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában