Disznóvágás

2022.01.29. 16:23

Vörösbor a sült vérre

Vince-napi disznóvágást szerveztek szombaton a Pócz Pincészetnél Balatonlellén.

Ma. G.

 Az eseményt a termésbecslő nap alkalmából hirdették meg. Pócz József borász kérdésünkre elmondta, Vince napján a szőlészek és a borászok kimennek az ültetvényre, levágnak néhány szőlővesszőt, beviszik a meleg szobába és megvárják, amíg az alvó rügyek kihajtanak. 

– Nagyjából 10-12 nap kell ahhoz, hogy a rügyek előbújjanak és azután tudjuk megmondani, hogy milyen lesz az idei termés – mondta Pócz József. – Ha vesszőkön sok rügy fakad ki, akkor a tőkéket jobban meg lehet majd metszeni. Viszont ha látszanak a fagykár nyomai, tehát kevesebb rügy bújik elő, akkor több vesszőt hagyunk meg a szőlőtőkéken, mert szeretnénk ugyanazt a mennyiséget megtermelni, mint a korábbi években. 

A jövendölőnapot hatodik éve disznóvágással is összekötik a pincészetnél. Az esemény nemcsak a borász családja és barátai, hanem mások előtt is nyitott program volt. 

– Fogópálinkával kezdtük a szombat reggelt – mondta Pócz József. – Friss pogácsát, forralt bort is kínáltuk a vendégeinknek, a reggeli pedig egy klasszikus disznóvágásos étel volt. Az asztalra resztelt májas hagymás vér került. Délben orjalevessel és pecsenyével készültünk. A vacsoránál az előétel kocsonya volt, aztán töltött- és toros káposztát szolgáltunk fel. Fő fogásként sült hurka és kolbász, valamint házilag készített rétes koronázta a napot. A disznóvágást Vincze-napi bállal búcsúztatták. 

A finomságok mellől nem hiányozhattak a pincészet borai sem. A fő fogásokhoz korlátlanul lehetett fogyasztani a borokat. A 2021-es évjárat két nedűjét, az olaszrizlinget és az Irsai Olivért is „csapra verték”. Rozé bor is került az asztalra és a cabernet franc-t is meg lehetett kóstolni. 

 

Fotó: Németh L.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában