Magyar ápolók napja

2022.02.19. 09:00

A sok munka mellett jól esik az anyagi megbecsülés

Rendhagyó módon idén nem Kossuth Zsuzsanna születésnapján köszönti az egészségügyi szakdolgozókat a megyei kamara.

Koszorus Rita

Kaposvár, 2021. január 10. Klenovicsné Gelencsér Ilona (b) ápolónõ Pfizer-BioNtech vakcinából készült koronavírus elleni védõoltást ad be egy egészségügyi dolgozónak a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban 2021. január 10-én. MTI/Varga György

Fotó: Varga György

Február 19-e, a magyar ápolók napja alkalmából ezúttal online köszönte meg a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) tagjainak áldozatos munkáját. 

Somogy megyében jelenleg 3900 tagot számlál a szakmai szervezet, amelynek megyei elnöke lapunk kérdésére elmondta: egyre jobb az anyagi megbecsülés a szakmában. – Szépen alakulnak a bérek a szakmában, a jelenlegi bértáblának köszönhetően már valóban megfelelő bért vihetnek haza a kollégák, ha sokat dolgoznak, mondta Szabó Gyuláné megyei elnök. Hozzátéve, hogy az egészségügyi szakdolgozók nagyon leterheltek a koronavírus-járvány miatt. – Rengeteg a munka és az, hogy másik osztályra irányítanak át egy kollégát, nagyon frusztráló tud lenni, amely miatt sokkal fáradtabbnak érzi magát, tette hozzá. Szabó Gyuláné elmondta: bíznak benne, hogy hamarosan vége lesz a világjárványnak és az egészségügyi szakdolgozók is regenerálódhatnak kicsit. 

A Kaposi Mór Oktató Kórház a covid-ellátásban résztvevő munkatársai számára a Béres Gyógyszergyár adományaként immunerősítő Béres Csepp készítmények érkeztek a magyar ápolók napja előestéjén. 

A megyei irányító intézmény érintett osztályainak Papp Erzsébet orvosigazgató továbbította az adományt, valamint a siófoki, nagyatádi és marcali kórházak munkatársai számára is eljuttatták azokat.

Február 19. 2014. óta a magyar ápolók napja, ezen a napon született Kossuth Zsuzsanna, Kossuth Lajos legfiatalabb húga. Az első katonakórházak megszerezése 1849-ben az ő nevéhez köthető, s elsőként hívta fel a sebesült katonák ápolásának kötelességére a civilizált világ figyelmét, az Amerikai Egyesült Államokban még életében nagy tisztelet övezte.

A kezdeményezés, miszerint az 1848-49. szabadságharc idején a tábori kórházak főápolónőjeként dolgozó Kossuth Zsuzsanna születésnapja legyen a magyar ápolók napja, 2005-ben indult el Magyarországon, Somogyban 2017-ben csatlakoztak az országos kezdeményezéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában