Nagy tervek

2022.02.24. 09:00

Épül már a faaprítékkal működő fűtőmű Kaposváron

Megtörtént az első kapavágás, sőt már csatasorba álltak a markolók: embermagasságú földsáncok húzódnak a Raktár utcai körforgalomtól a Volán-telep előtti erdősávig. Itt áll majd a biomassza-fűtőmű.

Kovács Gábor

A földmunkákkal vette kezdetét a beruházás az új Füredi úti ipari park területén. A 67-es út mentén a távhő vezetékeit fektetik le, melyeket a zöldfűtőműhöz csatornázzák majd be. 


A régóta tervezett biomassza-fűtőmű megépítése elől ugyanis minden akadály elhárult, a kormány 4,5 milliárd forintos támogatásának köszönhetően valósulhat meg a beruházás. Földgáz helyett ipari célra már nem használható faaprítékokkal működtetik majd a fűtőművet, így száz százalékban megújuló energiával tudnak meleget szolgáltatni a távfűtéses lakásokban élő kaposváriak és a városi intézmények számára. A távhőnél eddig használt földgáz mennyiségének 57 százalékát válthatja ki a biomassza-fűtőmű. A biomasszával 61 százalékkal tudják olcsóbban előállítani a hőt, ami évente 646 millió forintos megtakarítást jelent Kaposvár számára, hangzott el a decemberi rendkívüli közgyűlésen, ahol a képviselő-testület megszavazta a beruházást. A másik szempont, hogy tisztább lehet Kaposvár levegője, mert 12 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátástól mentesülhetünk, és ezután nem kell a szén-dioxid-kibocsátás miatti bírságot fizetni, hiszen a faapríték megújuló energiának számít. 
 

Légszennyezettség-mérőt telepítenének


A januári közgyűlésen vita bontakozott ki a biomassza-fűtőmű körül, ezért nyújtottak be előterjesztést az e hét csütörtöki ülésre: légszennyezettség-mérőállomás telepítéséről határozhatnak. A javaslat azt tartalmazza, hogy a biomassza-fűtőmű működése során keletkező károsanyag, főként a szállópor-kibocsátás mérésére a fűtőműhöz legközelebb eső lakott területen, a Füredi út 148–150–152 lakótömbök északi oldalához egy fix légszennyezettség-mérőállomást telepítenek, legkésőbb az üzembe helyezés napjáig. A mérőállomás adataihoz online formában, valós időben hozzá kell hogy férjen mindenki. A javaslatot Felder Frigyes képviselő (LMP) vetette fel. 
 


Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában