Határok

2022.02.07. 11:30

Kilométereket növeszt az úton a láthatatlan megyehatár

Több szempontból hátrányban vannak azok, akik a megyehatárhoz közeli településeken élnek. Sok faluból busszal nehezen lehet eljutni a szomszédos városokba, ügyintézés és sürgősségi betegellátás miatt olykor több tíz kilométert kell utazniuk.

Marosi Gábor

Illusztráció

Pogányszentpéter, a zalai megyehatár előtti utolsó somogyi falu, alig több mint tíz kilométerre fekszik Nagykanizsától. Az ott élők szerencsésnek mondhatják magukat, mert a zalai városban van munka és bevásárlási lehetőség, s kiváló a buszközlekedés. A hivatali ügyintézés és a kórházi ellátás miatt azonban sokszor kell bosszankodniuk.

Flinger Tamás polgármester elmondta, földhivatali papírok miatt a több mint 30 kilométerre fekvő Nagyatádra kell utazniuk, államkincstári ügyekben a kétszer akkora távolságra fekvő Kaposvárra. – Sürgősségi fogorvosi ellátás miatt nem mehetünk Nagykanizsára, mert nem látnak el bennünket. Ilyenkor a somogyi megyeszékhely felé kell vennünk az irányt – mondta Flinger Tamás. – A gyermekorvosi ügyelet miatt Nagyatádra, vagy Marcaliba megyünk. Sokan „trükköznek” azzal, hogy valamely zalai településre jelentik be az ideiglenes lakcímüket azért, hogy a nagykanizsai kórházban ellássák őket.

A somogysziliek nem érzik hátrányát, hogy a tolnai határ mellett fekszik a falu. Szakály László polgármester szerint a helyiek Igalban vagy Kaposváron intézik az ügyeiket. A megyeszékhely 30 kilométerre fekszik a falutól, csakúgy mint Dombóvár és Tamási. Emiatt sem éri meg Tolna felé venni az irányt, ráadásul Somogyszilből nincs közvetlen buszjárat a két városba. Kaposvár felé azonban jó a közlekedés.

Nehéz buszozni

A Somogy és Baranya határán fekvő Szentborbáson a buszközlekedés okozza a legtöbb bosszúságot. Pavlekovics János polgármester elmondta, aki Barcson szeretne műszakban dolgozni csak autóval tud eljutni a városba. Ha valaki Pécsre szeretne utazni, akkor el kell mennie Barcsra vagy Szigetvárra, mert a faluból közvetlenül nem indul járat a megyeszékhelyre.

A patosfaiak élete sem egyszerű. Szigetvárra és Barcsra hétköznap busszal nagy kihívás eljutni, hétvégén pedig szinte lehetetlen. Horváth Margit polgármester szerint sokáig a 20 kilométerre fekvő szigetvári kórházba jártak szakrendelésre, most Barcsra kell menniük, ami 30 kilométer. Ennek ellenére nem bánják, hogy Somogyhoz tartoznak, mert már ismerik a települést.

 

Fotóillusztráció: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában