Bordó zöld buszok

2022.03.06. 10:53

Hamarosan csak elektromos buszok közlekednek Kaposváron

Új elektromos buszok álltak forgalomba a hétvégén Kaposváron. A két járművet szombaton délelőtt adták át a Kossuth téren. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter az eseményen hangsúlyozta, a hazai közlekedéspolitika célja, hogy az országos autóbusz-állományt megújítsák.

Marosi Gábor

Több tucatnyian próbálták ki az új buszokat a hétvégén Kaposváron. A bordó színre festett, tisztán elektromos autóbuszok az Ikarus székesfehérvári gyárában készültek. A járművek – a töltőkkel együtt – egyenként 157 millió forintba kerültek. Buszonként 28 ülőhelyet alakítottak, az álló utasokkal együtt azonban összesen 84-en férnek fel a járművön. A modern buszokat biztonsági kamerarendszerrel és mobil eszközök töltéséhez alkalmas USB-csatlakozókkal szerelték fel. A tömegközlekedési eszközök egy töltéssel 300-350 kilométert tudnak megtenni, ami jóval több mint amennyit egy nap mennek a járatok a városban. 

Palkovics László miniszter az eseményen elmondta, országosan a nyolcezer járműből eddig kétezret cseréltek le modern járműre, a fennmaradó hatezret a következő tíz évben szeretnék korszerűsíteni. Hangsúlyozta, 2030-ra azt a cél tűzték ki, hogy az elektromos áram előállításának 95 százaléka szénmentesen történjen, ez várhatóan 2024-re meg is tud valósul. Hozzátette, 2050-re azt szeretnék elérni, hogy Magyarország karbonmentes legyen.

Fotók: Muzslay Péter

Szita Károly Kaposvár polgármestere az átadáson elmondta, hét évvel ezelőtt, 2015-ben újult meg a kaposvári buszflotta, akkor 40 gázüzemű járműre cserélték a régi dízeles buszokat. Hozzátette, a város célja, hogy 2028-ra ismét megújítsák a teljes járműparkot, a jelenlegi buszokat elektromosak váltják majd fel. Gelencsér Attila, Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője az eseményen úgy fogalmazott, a kaposvári helyi járatos autóbuszflotta modernizációja a közösség erejét mutatja. Hangsúlyozta, bízik abban, hogy 2026-ra a családok is elég erősek lesznek ahhoz, hogy „zöld”, környezetbarát autót vásároljanak.

Széles Gábor, az Ikarus és a Videoton elnöke kiemelte, azért, hogy a hazai tömegközlekedés környezetbarát lehessen, fontos lecserélni a buszokat és minél szélesebb körben használni elektromos járműveket. Széles Gábor hozzátette, a Videoton vállalatcsoportnak Székesfehérvár után, Kaposváron van a legnagyobb telephelye, ahol a Videoton Elektro Plast Kft. valamivel több mint 40 milliárd forintos forgalmat ér el.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában