M76

2022.03.05. 11:22

Közelebb hozták Bécset és Zalát

Elkészült az M76-os autóút Balatonszentgyörgy és Fenékpuszta közötti szakasza. A csaknem három kilométer hosszú, kétszer kétsávos utat pénteken délelőtt adták át, a közlekedők délután vehették birtokba. Az út több mint 17 milliárd 328 millió forintba kerül.

Marosi Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

Már több mint 8 és fél kilométer hosszan lehet autózni az M76-os autóúton péntektől. Másfél évvel ezelőtt, 2020 októberében adták át a sztráda első, 5600 méter hosszú szakaszát az M7-es autópálya Holládi csomópontja és Balatonszentgyörgy között. A beruházás folytatódott Keszthely és Zalaegerszeg irányába, hogy mindkét városból hamarabb lehessen eljutni az M7-es autópályára. Az új, csaknem három kilométeres szakaszon a 76-os és a 71-es számú főút csatlakozásánál körforgalmat, a Zala folyó és a Balatonszentgyörgy–Tapolca–Ukk villamosított vasútvonal fölé két-két felüljárót építettek. A tervezők az állatvilág biztonságára is gondoltak. A pályatest két oldala között négy vidraátjárót alakítottak ki. 

Móring József Attila, Marcali és térségének országgyűlési képviselője az átadó ünnepségen azt mondta, az út a megyét ugyan csak rövid szakaszon érinti, de nemcsak Zalaegerszeget és Zala megyét viszi közelebb Budapesthez, hanem a somogyiakat is Zalához, és ezen keresztül Ausztriához. Kiemelte, a kormány nem feledkezik meg a már meglévő utak felújításáról sem. A Magyar Falu Program keretében lehetőség nyílt olyan útfejlesztésekre, amelyek megszüntetik a zsáktelepüléseket – tette hozzá. 

Nyul Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta, amellett, hogy hat felüljáró épült, fejlesztették a környező főutakat, valamint megújították a Balatoni Bringakört is mintegy másfél kilométer hosszan, és elkészült a Sármellék felé vezető kerékpárút első szakasza is. 

 

Teljesítik, amit megígértek 

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az eseményen hangsúlyozta, a kormány azt a célt tűzte ki, amikor 2016-ban 3600 milliárd forint értékű útépítési programot indított, hogy Magyarország bármely pontjáról 30 percen belül el lehessen érni egy autópályát, valamint a sztrádák elvezessenek a határig. A politikus kiemelte, a harmadik elképzelésük az volt, hogy a megyei jogú városok mindegyikének legyen gyorsforgalmiút-csatlakozása valamelyik autópályához. Három településen, Kaposváron, Zalaegerszegen és Békéscsabán ez egyelőre még nem sikerült, Somogyban azonban már épül a 67-es gyorsforgalmi út Kaposfüredet és Látrányt elkerülő szakasza. Palkovics László hozzátette, az M76-os autóút következő szakasza a mostani három kilométerhez hasonló műszaki kihívást jelent majd, azért is, mert a Kis-Balaton mellett kell megépíteni.

Címkék#m76

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában