Házi termék

2022.03.02. 14:00

Saját tejtől ízletes a somogyjádi sajt

Szinte azonnal összefut a nyál az ember szájában, ahogy belépünk Radák Re­náta sajtműhelyébe. A somogyjádi kistermelő csaknem három éve készíti finomabbnál finomabb túróit, vajkrémeit és sajtjait. A tulajdonos éppen a friss túrót porciózta ottjártunkkor.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Radák Renáta már ötévesen is édesapja mellett a traktorban érezte magát a legjobban. Háztáji gazdaságukban szívesen segített. Mezőgazdasági iskolába járt és néhány évvel ezelőtt arra az elhatározásra jutott, hogy kitanulja a sajtkészítés mesterségét. 

– Budapesten végeztem el a képzést. Eleinte vásároltunk tejet és abból készítettem sajtokat, most már van hat fejős Jersey tehetünk, valamint három üsző borjúval bővült az állomány – mutatta be röviden a gazdaságot Radák Renáta. Minden állatnak nevet adtak, és amint meglátták gazdájukat, már érkeztek is egy simogatásra. Az állatok ellátásának feladata főként párjára, Danira hárul. – Napi kétszer géppel fejjük őket, s húsz liter tejet kapunk tőlük – mondta el Turcsányi Dániel. Hozzátette azt is: a tehenek nagyon jó természetűek, rendkívül szelídek. Éppen május elsején lesz három éve, hogy belekezdtek a sajtkészítésbe. Akkor egy tehenük volt, Cuncika. 

Fotó: Kovács T. 

A fejés után a munka a kis­üzemükben folytatódik. – Ugyan nem kézzel fejünk és nem bő szoknyában, mint nagyanyáink, de nagyon figyelünk a higiéniára, a tej szűrését sem a tehén mellett végezzük – invitált a műhelyébe a somogyjádi kistermelő, ahol egymás mellett sorakoznak a sajtok. 

– Szárított fűszereket használok, a gomolya, a parenyica és a krémsajt chilis, lilahagymás, zöldfűszeres, fokhagymás és köményes ízesítésben kérhető – mutatta Radák Renáta. Hozzátette, sokan szeretik a félkemény natúr sajtjukat is. A helyiek közül sokan csengetnek be hozzájuk, hogy tejjel, tejföllel, túróval, vajjal vagy egy darab finom sajttal térjenek haza. A kéthelyi és a somogyvári kézműves piacon is árulnak és a héten Budapestre is vittek. 

– Egy kisberényi közösséggel is együtt dolgozunk, akik a fővárosba juttatják el termékeinket, amelyeket ott élő magánszemélyek rendeltek – mondta el Radák Renáta. 

A fiatal gazdálkodó szerint csak szeretettel lehet állatot tartani. – Néha jólesne pár napra elmenni pihenni, de szerintem végig azon izgulnánk, hogy akit megbíztunk ismerőst, jól ellátja-e a teheneket, nem gyullad-e be a tőgyük – mondta mosolyogva a kistermelő. 

 

Fotók: Kovács T

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában