Szezon előtti felkészülés

2022.04.10. 11:30

Az ezerötszázas menü a múlté

Már a nyitásra készülnek a balatoni büfések, elkezdték a karbantartásokat, de az alapanyagok beszerzése is folyamatban van.

Góz Lilla

A legtöbben úgy tervezik, hogy húsvétkor már fogadják a vendégeket, akik nagy valószínűséggel már nem a tavalyi árakkal találkoznak a büfékben. 
– Aki naponta vásárol, az látja, hogy egyik napról a másikra mennek fel az árak, a vendéglátás ezeket a változásokat már nem tudja követni – mondta el Makkos Péter fonyódi étterem-tulajdonos. Hozzátette: a nagykereskedések napi árakat vezettek be, és várható szerinte ellátási probléma is. Példaként említette Németországot, ahol már étolajhiány van. – Mindenki tanácstalan, hogy mennyit emeljen a fennmaradása érdekébe – tette hozzá az étterem-tulajdonos. – A fővárosban 30–40 százalékos drágulás tapasztalható, a balatoni éttermekben 25–30 százalékos emelkedésre kell számítani, az 1500 forintos napi menüt el kell felejteni – jegyezte meg Makkos Péter, aki a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetsége fonyódi térségének elnöke. Kiemelte: ha az árstop nem marad, akkor az étolaj ára legalább duplájára emelkedik, és ezt be kell építeni például a lángos árába is. Megjegyezte: nemcsak az alapanyagok, hanem az üdítők és az alkoholos italok árai is emelkedtek, valamint a közüzemi díjak drágulása, a szakmunkás minimálbér emelése és a munkaerőhiány sem kedvez a balatoni vendéglátásnak. 
Bíznak azonban abban, hogy több diákmunkásra számíthatnak, mint a korábbi években, a 25 év alattiakra vonatkozó szja-mentesség miatt 15 százalékkal többet kereshetnek a fiatalok. – Tavaly jó évet zártunk, nagyon sokan Szép-kártyával fizettek – mondta el Makkos Péter. – Ez május végéig élelmiszerre is felhasználható, s ha meghosszabbítják, meg fogják érezni az éttermek a forgalmukon. 

Góz Lilla 
 

Van, aki meglépte, van, aki gondolkodik 

Tóth Gergely, a CE Pláza Hotel ügyvezetője elmondta: próbálják nem áthárítani a vendégekre a piaci változások okozta áremelkedést, a tavaszi időszakban nem emeltek, viszont tavalyhoz képest drágább náluk egy szoba. – Az infláció és az alapanyagárak emelkedésének mértékét figyelembe véve kénytelenek voltunk tízszázalékos drágulást bevezetni – emelte ki. 
– Jelenleg 60-70 százalékos a nyári foglaltságunk – mondta el Lengyeltótiné Lajos Beáta, az egyik balatonlellei panzió tulajdonosa. Hozzátette: négy évvel ezelőtti árakon lehet náluk szobát foglalni, de gondolkodnak 10–15 százalékos emelésen. 

Fotóill.: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában