Francia-magyar kapcsolatok

2022.04.10. 20:00

Különdíjas a két nemzet barátságát őrző épület

A Magyar Építész Kamara különdíját nyerte el nemrégiben a balatonboglári kultúrház a Nők a Balatonért Egyesület és a Balatoni Szövetség által meghirdetett, szakmai szövetségek közreműködésével lezajlott építészeti pályázaton.

Gyeszát Zsolt

Fotó: Nemeth_Levente

A Kotsis Iván tervei alapján 1939-ben épült, ma Lengyel-Magyar Barátság Háza nevet viselő balatonboglári kultúrház eredetileg gimnáziumként működött, a második világháború idején pedig lengyel líceumnak adott otthont. 


Az épületet nemrég újították fel, melynek jelentős részét a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban elnyert mintegy 400 millió forint támogatásból finanszírozta az önkormányzat – idézte fel Mészáros Miklós polgármester. 

 


Az Év Balatoni Háza pályázat különdíja sokat jelent Pór Péter balatonboglári főépítésznek is. A szakember lapunk érdeklődésére elmondta: másodszor indult a pályázaton, korábban a balatonboglári ravatalozó épületével is sikerült díjat elnyernie. Mint mondta, azért neveztek a művelődési ház felújításával is, mert színvonalas szakmai megmérettetésnek tartja a pályázatot, s a bírálóbizottságban is neves, elismert szakemberek ülnek. 

Forrás: Nemeth_Levente


– Új lendületet ad a további tervezéshez, ha szakmailag is elismerik az ember munkáját – tette hozzá Pór Péter. Kiemelte, nem csupán az ő érdeme a különdíj, hiszen a belsőépítészeti tervezésben részt vett kolléganője, Tápler-Kapinya Tünde is. Mindemellett az is jó érzéssel tölti el Pór Pétert, hogy egy helybeli kivitelező, a Steiner Kft. végezte el a munkát. 

Forrás: lotus7.hu


Mint megtudtuk, olyan komplex felújítás történt a helyi védettségű kultúrházon az elmúlt időszakban, mely megtartotta az eredeti épület jellegzetességeit, ugyanakkor mégis egy mai, modern megjelenést, jól használható belső teret kapott a kultúrház. Olyan kortárs jellegű belsőépítészeti megoldásokat alkalmaztak, amit a bírálóbizottság is értékelt a főépítész elmondása szerint. 


A tavalyi évben ünnepélyes keretek között átadott kultúrházzal együtt az udvaron lévő szabadtéri színpad is megújult, új tető készült és az öltözők is megújultak a létesítményben. 



Fotó: Tompos G.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában