Terápia

2022.04.13. 14:00

Különleges hímzésmintával készít óriástojásokat a buzsáki iparművész

Vézás, boszorkányos és rátétes hímzésmintával díszített óriástojásokkal gondoskodnak a húsvéti hangulatról Buzsákon.

Góz Lilla

Buzsáki mintás hímes tojások.

Buzsáki mintás hímes tojások.

Ember Sándorné Kapitány Zsuzsanna népi iparművész ottjártunkkor épp vézás mintát festett piros és fekete festékkel a műgyantával borított alapra. – 2014-ben készítettem az elsőt a falu főterére, azóta többször átfestettem a vézás és a boszorkányos hímzésű tojásokat. Most újat készítek, s remélem, hogy elkészülök az ünnepre – mondta a népi iparművész. Megfestett tojásai a Parlamentben és a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumban is láthatók. 

 

– Már kislányként is elvarázsoltak a díszes tojások, de csak felnőttként kezdtem bele a kézműves tevékenységbe – mondta. – A kétezres évek elején alakult a tojásmúzeum, az alapítója járt a faluban és felfigyelt alkotásaimra, majd meghívtak a megnyitóra, és ma már több zsűrizett alkotásom is található Zengővárkonyban. 

Forrás: Kovács Tibor

Emberné Kapitány Zsuzsanna elmondta: egyik évben 280 darabos megrendelést kellett teljesítenie. – Németországból kaptam mintadarabokat, és ezek alapján kellett elkészítenem ezt a tetemes mennyiséget, amit futár vitt el a megrendelőnek – tette hozzá. 

Forrás: Kovács Tibor

A lecsiszolt natúr tojásra porcelán- vagy üvegfestékkel kerülnek fel a vézás, a boszorkányos és a rátétes hímzések mintái. Készülnek nála hagyományos, hagymahéjba áztatott, karcolt húsvéti tojások is. A mintákat nem rajzolja elő, a festés során formálja ezeket. – Gyógyszer számomra a tojásfestés, ha úgy érzem, hogy szinte szétdurran a fejem, akkor leülök alkotni. A tojást nyugodtan kell tartani, mint egy csecsemőt, át kell kapcsolni egy másik lelkiállapotba, csak így lehet dolgozni ezzel – mondta el a kézműves. Korábban szinte minden buzsáki portán készültek festett vagy viaszolt tojások, ma már csak elvétve ápolják ezt a hagyományt. 

 
Fotó: Kovács Tibor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában