Önkormányzati sertések

2022.04.24. 17:30

Malacuk van a szenyérieknek a közhasznú látványportával

Egy év alatt tizennégy kismalaccal gyarapodott a szenyéri mangalicaállomány. Egy éve húsz disznó érkezett a somogyi településre az állampusztai börtönkertből. Ezzel alapozták meg a szenyéri önkormányzati gazdaságot. Az udvaron ma már kacsák hápognak és hamarosan tyúkok, libák is érkeznek az önkormányzat kertjébe.

Góz Lilla

Egy évvel ezelőtt az állampusztai börtönkertből érkezett tíz szőke és tíz vörös mangalica Szenyérre. A közmunkások lelkiismeretes munkájának köszönhetően szépen megnőttek, sőt már kicsinyeik is születtek. 

– Sajnos egy állat elpusztult a vetéléskor, két göbe viszont megellett, így mára harmincháromra emelkedett a mangalicaállományunk száma – mondta el Nagy Zoltán, Szenyér polgármestere. Hozzátette: szeretnék tovább bővíteni az állományt, a disznók egy részét eladják, a bevételből pedig fejlesztenék gazdaságukat. Kárász Zoltán, az állatok egyik gondozója hozzátette: naponta kétszer etetnek a maguk ter­mesztette takarmánnyal és csemegeként tavasztól friss csalánt is kapnak a mangalicák. 


Tizenkét kacsa is futkároz annak a háznak az udvarában, amelyet az önkormányzat romos állapotban megvásárolt, aztán felújított pályázati forrás segítségével. Kicserélték a nyílászárókat, kívül-belül kifestették az épületet és még járdát is betonoztak. Szeretnék az istállót is felújítani. – Tavasszal érkezik huszonöt tyúk és két kakas, valamint öt fodros liba és gondolkozunk még rackákon is. Meglátjuk, hogy erővel hogyan bírja a két közmunkásunk – emelte ki a polgármester. Megjegyezte: a fóliába paprika- és paradicsompalánta kerül és növelték a szabadföldi termesztés területét is. – Tíz hektáron tízféle növényt termeszt kilenc közmunkásunk; burgonyát, fokhagymát, vöröshagymát, cukorborsót – sorolta Nagy Zoltán. Megjegyezte: szeretnék ha az önkormányzati épület és kertje a régi állattartó falusi porták hangulatát idézné. – Hátha kedvet kapnak a falusiak is, hogy megtermeljék maguknak a zöldséget és állatot tartsanak, hiszen a baromfi tojást ad és a húsa is teljesen más, mint a bolti csirkének – emelte ki a polgármester. 
 

Ezernél is többen dolgoznak az önkormányzati földeken a köz javára megyeszerte


A Somogy Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint az idei évben a Belügyminisztérium a megye 7 járásában 93 települési önkormányzat, önkormányzati társulás, valamint száz százalékban önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság 133 járási Startmunka mintaprogramját támogatja. A programok keretében 1100 dolgozó részére biztosítanak munkalehetőséget a 2022. március 1. és 2023. február 28. közötti időszakban. Összesen 44 település valósít meg mezőgazdasági programot, 329 dolgozó foglalkoztatásával. A mezőgazdasági programok keretében a konyhakerti és fóliasátras növénytermesztés, gyümölcstermesztés mellett három önkormányzatnál levendulát, homoktövist és fekete berkenyét gondoznak. Öt önkormányzat szarvasmarhát, mangalicát, kecskét és juhokat tenyészt. 
 


Fotó: Kovács Tibor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában