Kullancsveszély az erdőkben

2022.04.28. 20:00

Már egész évben védekezni kell a kullancsok ellen

A Lyme-kór, a gennyes agyvelőgyulladás és a krími-kongói láz is veszélyt jelenthet hazánkban. Az enyhe telek miatt már nem csak nyáron van kullancsszezon.

Góz Lilla

Az élősködők által terjesztett különböző fertőzések embereket és állatokat is megbetegíthetnek. Somogy megye a kullanccsal legjobban fertőzött megyék közé tartozik. 

Nem véletlen tehát, hogy egyre többen kérik a kullancs elleni védőoltást a háziorvosoknál. – Két oltóanyag van forgalomban, ezeket egyéves kor felett lehet beadni, amelyek a vírusos agyvelőgyulladás ellen nyújtanak védettséget – mondta el Ifjabb Pavlovics György kaposvári gyermekorvos. Hozzátette: az első oltás után egy hónapra adható a második, a harmadik vakcinát pedig egy év múlva kell felvenni. Ezt követően is szükség van emlékeztető oltásra. – Azoknak, akik sokat kirándulnak a természetben, mindenképpen javasoljuk a vakcinát, amely nem tb-támogatott, így darabja 7–8 ezer forintba kerül – jegyezte meg a gyermekorvos. Kiemelte: a rendelőben már több gyermekpácienséből szedett ki kullancsot. A kullancs által terjesztett másik betegség, a Lyme-kór ellen nincs védőoltás, antibiotikummal tudjuk a fertőzést kezelni. 

Egyre többen használnak kullancsriasztó szereket saját és állataik biztonsága érdekében, de még mindig sokan nem helyeznek elég hangsúlyt a megelőzésre. – Az elmúlt hetekben nem volt olyan napunk, amikor ne hoztak volna a rendelőbe olyan állatot, amelyikben kullancsot találtak – mondta el Garamvölgyi Rita kaposvári állatorvos. Hozzátette: még mindig nem elég tudatos a gazdák többsége, ha lázas és elfekszik a kutya, akkor kapnak észbe és fordulnak állatorvoshoz. – Az enyhe időjárás miatt egész évben védekezni kell a kullancsok ellen, számos készítmény, mint például nyakörv, tabletta és csepp is rendelkezésre áll már – emelte ki az állatorvos. Megjegyezte: ha a kutyában kullancsot találunk, a lehető legrövidebb időn belül ajánlott eltávolítani az élősködőt. – A babézia alattomos betegség, amelyet szintén kullancsok terjesztenek, a korai felismerés, az időben megkezdett kezelés az állat életét mentheti meg – mondta el Garamvölgyi Rita. 

Fotó: MW

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában