Történelem

2022.05.15. 11:30

A Kossuth-erdőben esett el az osztrák hadsereg

A magyar és az osztrák hadsereg csapott össze a fonyódi Gyermekhuszár és Tüzér Bandérium hétvégi jubileumi születésnapi rendezvényén a fonyódi Kossuth-erdőben. A csata előtt új kishuszárok tettek esküt és egy kopjafát is felavattak a településen.

Marosi Gábor, [email protected]

Fotó: Nemeth_Levente

„Irány utánam, menjünk legényt fogni„ – adta ki a parancsot a huszárok vezetője, majd elindultak a katonák, hogy seregükbe újabb embereket toborozzanak. A kitalált történet szerint a huszárok egy falusi kocsmába látogattak el, ahol két somogyi zsivány fiatal mulatozott, táncolt és italozott egész este. 
– Gyertek közénk, kaptok zsoldot, lovat, kardot és zsinóros ruhát – szép szóval próbálták rávenni őket arra, hogy álljanak katonának, de a két ifjú nem akart belépni a seregbe, ezért „erőszakkal” vitték magukkal a huszárok.



A toborzás után a várva várt csatajelent következett a fonyódi erdőben. A história szerint 1849-ben az osztrák hadsereg betette a lábát a Balaton parti városba, ahol vegzálták az embereket és élelmiszert zsákmányoltak. A magyar huszárok ezt nem nézték jó szemmel, ezért felderítőket küldtek, hogy megtudják mekkora sereg tartózkodik a településen. A két felderítő huszár közül azonban csak az egyik tért vissza, a másikat elfogták az osztrákok és megkötözték. A markotányos lányok viszont furfangosak voltak. Éppen arra jártak, ahol fogva tartották a magyar felderítőt. Az őt őrző katonát megkínálták borral, aki gyorsan megrészegült az italtól, ezért ki tudták szabadítani társukat. Az osztrák katona pedig büntetését kapott, mert nem végezte jól a dolgát, az őrt azonnali hatállyal kivégezték. 



Nem sokkal ezután mindkét sereg megtöltötte ágyúit és elkezdték lőni egymást. Percekig hatalmas ágyúdörgés volt a fonyódi Kossuth-erdőben. Az eseményre kilátogatók közül többen is befogták fülüket, akkora robaj volt a Balaton partján. Miután elhalkultak a hatalmas fegyverek az osztrák és a magyar seregek megindultak és puskával, karddal estek egymásnak. A látványos és több mint félórás csatajelenet végén a magyar huszárok ünnepelhették a győzelmet. A szervezők ennek a látványáról is gondoskodtak, az erdőből piros, fehér, és zöld füst szállt fel. 

Domina Barnabás a fonyódi gyermekhuszárok kapitánya elmondta, két évvel ezelőtt volt tíz éves a bandérium, akkor viszont a járványhelyzet miatt nem tudtak ekkora ünnepséget szervezni. Az eseményen 15 kishuszár tett esküt, ezzel már 55 gyereket számlál a huszárközösség. Rajtuk kívül még 15 felnőtt huszár segíti a gyerekek munkáját. Domina Barnabás kiemelte, az ország több pontján is tartanak bemutatókat és már nyolcadik éve vesznek részt a Nemzeti Vágtán is. Hozzátette, alakult egy testvércsapatuk Szombathelyen és szeretnének még több gyermekhuszár csapatot alapítani más településeken is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában