Gondosóra

2022.05.02. 09:00

Gombnyomásra érkezik bárhova a segítség

Ettől a tavasztól a 65 év felettiek számára már igényelhető a gondosóra. Ezzel nem csak a napi egyszeri étkezés és a házi segítségnyújtás jár alanyi jogon az időseknek.

Andricz Gabriella

Fotó: Havran Zoltán

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előrejelzése szerint 2030-ra minden negyedik magyar állampolgár 65 év feletti lesz. Ezért is van egyre nagyobb szükség a technológiai újítások bevonására az idősödő korosztály körében is. A digitális megoldásokkal nagyobb biztonságban érezhetik magukat, különösen az egyedül élő idős szeretteink, ha nincs a közelben segítség. 

– Régóta probléma, hogy ha az egyedül élő idős ember bajba jut, nem kap azonnal segítséget – mondta el lapunknak Turnár Jánosné, a Kaposvári Szociális Központ vezetője. – Gyakran így van ez, ha például otthon elesik valaki, de egyéb balesetek esetén is. Nem egyszer előfordul az is, hogy mire megtalálják a bajba jutott idős embert, már nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak rajta segíteni. Gyakran megesik, hogy csalók, vagy éppen egy illetéktelenek akarnak bejutni az egyedül élő nyugdíjasokhoz. 

A korábban bevezetett házi jelzőrendszer a tapasztalatok szerint jól működik az idősek körében. Ám az idén tavasztól igényelhető gondosóra szolgáltatás több ennél, minőségi változást jelent, hiszen országos lefedettséget és azonnali segítséget kínál. Megtudtuk, hogy minden hatvanöt év feletti ember igényelhet ilyen készüléket, amelyet aztán a kezén vagy nyakában viselhet a nap 24 órájában. Amennyiben bármilyen egészségügyi vagy biztonsági problémát észlel, csak meg kell nyomnia az eszköz jól látható és könnyen kezelhető nyomógombját, és összekapcsolódik egy diszpécser-központtal, amely azonnal segít neki. Ha valamiért nem tud kommunikálni, az óra helyét a diszpécserközpont GPS-szolgáltatás segítségével gyorsan meg tudja határozni, és azonnal el tudja küldeni a segítséget. 
 

Nem bonyolult a rendszer

– Az eszköz kezelése nem bonyolult, nincsenek rajta felesleges nyomógombok és az aktív időszaka is sokkal hosszabb, mint egy átlagos mobiltelefoné – mondta Turnár Jánosné. – Az eszköz hordozható, folyamatosan viselni lehet, hiszen az utcán is kerülhet bárki olyan helyzetbe, amikor a diszpécserközpont segítségét kell kérnie. Az igényléshez ki kell tölteni a gondosora.hu oldalon a jelentkezési lapot, ezek után a megadott címre kiküldik az eszközt – tette hozzá az intézmény vezetője. 

Fotóill: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában