Magyaregeres

2022.06.27. 14:02

Felújított templomban a fohász is hangosabb

Több mint 1 milliárd 300 millió forintból újulnak meg református templomok, gyülekezeti házak és más egyházi intézmények megyeszerte. A közösségek átlagosan 15 millió forintot fordítanak templomfelújításra.

Marosi Gábor

Fotó: Muzslay Péter

Már csak a villámhárító rendszert kell kiépíteni a bárdudvarnoki református templomnál ahhoz, hogy befejeződjön a 15 millió forint értékű felújítás. A településen áprilisban kezdődött a munka Isten házán. Kicserélték a tetőhéjazatot és megerősítették a gerendákat. Perpék Attila lelkipásztor érdeklődésünkre elmondta, a templom belseje már korábban elkészült, a nyílászárók is megújultak, már csak a külső felújítást kellene elvégezni, ahhoz azonban újabb pályázati forrásra lenne szükségük. Perpék Attila másik, a mezőcsokonyai gyülekezete is nyert támogatást templomfelújításra. Az épület főhajó részében kicserélték a nyílászárókat, jelenleg pedig az épületvillamossági korszerűsítésnél tartanak. A lelkipásztor hozzátette, a 15 millió forintos beruházás hetek múlva készülhet el. Somogy megyében több mint 30 református templom lett már korszerűbb, illetve újul meg a következő időszakban. Hella Ferenc, a Somogyi Református Egyházmegye esperese elmondta, a különféle támogatási programoknak köszönhetően az elmúlt években folyamatosan megújultak a templomok, a parókiák és a közösségi házak. A református épületek 70–80 százalékában már történtek kisebb-nagyobb változások, de még sok pénzre van szükség ahhoz, hogy minden tervezett felújítás elkészüljön. Hella Ferenc hangsúlyozta, a templomok megújításához átlagosan 15 millió forintot nyertek a gyülekezetek. Az árak azonban olyan mértékben „elszaladtak”, hogy ennyi pénzből nagyobb beruházásokat nem lehet elvégezni. 
Az esperes hozzátette, úgy veszi észre, hogy a szebb épületek vonzzák az embereket és valamelyest emelkedett a templomba járók száma. – Boldogok vagyunk, hogy az épületeket fel tudjuk újítani, de szeretnénk, ha lenne olyan támogatás, amelyekből programokat lehetne szervezni és még több embert meg tudnánk szólítani. 
A célunk nem más, mint hogy foglalkozzunk az embertársainkkal és odavezessük őket Istenhez – hangsúlyozta Hella Ferenc. A templomfelújításokkal kapcsolatban megkerestük a Kaposvári Egyházmegyét is. A katolikusoktól azt a választ kaptuk, hogy jelenleg nagyobb korszerűsítés sehol sem zajlik, az elmúlt években azonban több templom is megújult. 
 

 

Megújulóban az evangélikusok is


Az evangélikusok is több tízmillió forintot nyertek korszerűsítésre. Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna, a Somogy-Zalai Egyházmegye esperese megkeresésünkre elmondta, Kötcsén a parókia mellék­épületét újítják fel 10 millió forintból. Egy közösségi házat alakítanak ki, melyet ősszel már használni szeretne a gyülekezet. Ecsenyben a parókiából készül közösségi ház. Az épületet szigetelik és kicserélik majd a nyílászárókat. A munkálatok hamarosan elkezdődnek. – A templomaink nagyjából rendben vannak, de néhány településen még lesznek fejlesztések – hangsúlyozta az evangélikus esperes. Ilyen például Gadács, ahol az önkormányzati tulajdonban lévő evangélikus templomot több mint 40 millió forintból újítják fel hamarosan. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában