Szupercella

2022.06.05. 17:30

Nincsen nyár jég nélkül

Rendkívüli jégvihar tépázta meg Somogyot néhány napja. Tősgyökeres kaposváriak szerint ehhez hasonló rendkívüli időjárásra az elmúlt ötven évben nem volt példa. Lehetett ugyan előre tudni, hogy extrém vihar jön, de ekkora pusztításra senki sem számított.

Koszorus Rita

Fotó: Shutterstock

A város történetében példátlan erejű vihar csapott le május 25-én a megyeszékhelyre. A nyomában megsérült háztetők, letarolt növények és horpadásokkal teli autók maradtak. A belváros több utcája folyóvá változott és a környező falvakban is jelentős károkat szenvedtek az ott élők. A rendkívüli időjárást egy szupercella okozta, amely kialakulását egy hidegfront segítette. 


– A május 25-i vihar egy hosszan elnyúló, gyors mozgású és rendkívüli energiákat megmozgató hidegfronthoz kapcsolódott – mondta lapunknak Somfalvi-Tóth Katalin, a MATE Kaposvári Campusának meteorológusa. – A hidegfront előtt feltorlódott a meleg, nedves levegő, ami üzemanyagként szolgált a kirobbanó zivataroknak. Ráadásul a talaj közelében és a magasabb légrétegekben a szél sebessége és iránya is eltérő volt, ami megforgatta a zivatarfelhőket. Ez a nagyon leegyszerűsített magyarázata a szupercellás zivatarok kialakulásának. A szupercellák olyan nagy erővel emelik fel a levegőt, hogy a gravitációval szemben akár a nagyobb jégszemeket is képesek megtartani. Így jöhetnek létre szokatlanul nagy, akár 7 centiméter átmérőjű jégszemek is. Amíg a felhőben lebegnek, egymással ütközhetnek és így össze is tapadhatnak. 

Forrás: Lang Robert Kaposvar


A meteorológus azt is elmondta: a szupercelláknak sajátos áramlási rendszerük van, ezért lehetséges az, hogy sokszor szinte csak egy sávban pusztít a jégeső, aminek éles határa van. Ez történt Somogyban is, a május végi vihar a Kaposvár-Barcs-Bárdudvarnok-Nagyatád vonalon csapott le. 


Somfalvi-Tóth Katalin szerint ebből az egyetlen viharból még nem következik, hogy a szokottnál viharosabb lesz a nyarunk. – Tavaly ilyenkor, szinte napra pontosan egy kísértetiesen hasonló időjárási helyzet okozott jégverést Somogy megyében. A tavalyi nyár mégsem volt a szokásosnál zivatarosabb, több jég sem hullott – magyarázta a szakember. 
A legutóbbi extrém vihar esetében is figyelmeztettek a szakemberek annak érkezésére, ezért aki elég óvatos volt, megóvhatta értékeit a jégveréstől. 
 

Hogy pontosan hol csap le, nem tudni


– Az egyik legnagyobb kihívást a zivatarok és kísérőjelenségeinek előrejelzése jelenti. Olyan esetekben, amikor nagy térségű folyamatokhoz kapcsolódóan jönnek létre zivatarrendszerek, könnyebb dolgunk van, mert van egy olyan külső hatás, ami kiszámíthatóbbá teszi a folyamatot. De hogy azon belül pontosan mi lesz az útvonala egy-egy cellának, mekkora jég vagy szél kapcsolódik hozzá, nagyon nehéz, szinte lehetetlen megmondani – mondta a meteorológus. – A figyelmeztetés most is megvolt, a meteorológusok számítottak a viharra, de azt, hogy Kaposvár felett, vagy 10 kilométerrel arrébb csap le, nem lehetett megmondani. 
 


Fotó: Lang Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában