Pató Pálok

2022.06.30. 08:58

Okmány, vigyázz! Rengetegen az utolsó pillanatra hagyták

Sokan hagyták az okmányok érvényesítését a határidő utolsó napjaira. Június 30-áig érvényesek a személyes okiratok és a forgalmi engedélye, amelyek a koronavírus-járvány alatti veszélyhelyzet idején lejártak. Tömve vannak az autószerelő műhelyek is, mindenki a forgalmi miatt keresi fel őket.

Góz Lilla

Fotó: Shutterstock

Szinte nincs egy szabad parkolási hely sem az egyik kaposvári autószerelő műhelyének parkolójában. –  Csak három hétre tudunk időpontot adni – mondta az egyik érdeklődő ügyfélnek Füzi Balázs. Az ügyfélszolgálatot vezető autószerelő elmondta: az elmúlt egy hónapban rengetegen szeretnének bejelentkezni, hogy gépjárművüket leműszakiztassák. – Átlagosan az elmúlt  két-három hetekben 30-40 százalékkal nőtt meg a forgalmunk – mondta el Mészáros László, az autószerelő műhely tulajdonosa. Hozzátette: sokan kihasználták, hogy az elmúlt két évben nem volt kötelező a műszaki vizsga meghosszabbítása és most az utolsó pillanatban próbálják érvényesíteni. – Nagyon sok autóra nem költöttek és nem tudjuk úgy elküldeni műszaki vizsgára, hogy a gépjármű balesetveszélyes, sok ügyfél meglepődik ezen – tette hozzá a szerviz tulajdonosa. Mészáros László kiemelte: leginkább fék és futómű problémák merülnek fel az átvizsgálás során és az idősebb autóknál pedig  a karosszériával vannak gondok. – Egy nap meg van adva, hogy a vizsgaállomásra hány autót vihetünk, gyakorlatilag legalább a duplájára tudnánk tölteni – mondta el az autószerelő. Hozzátette: a legrosszabbul azok járnak, akiknek most jár le a műszakija, ugyanis a megnövekedett érdeklődés miatt várniuk kell.

Nem csak az autószerelőknél, hanem a vizsgahelyeken és az okmányirodákban is sokan várakoztak. Tiánné Tóth Tímea személyi igazolványát hosszabbította kedden a Kossuth téri okmányirodában. – Majdnem egy éve lejárt az okmányom, de csak most tudtam meghosszabbítani, nem volt időpontom, ennek ellenére tíz perc alatt végeztem – mondta el az ügyfél. Hozzátette: jó ötletnek tartotta a türelmi időt, így nem kellett a vírushelyzet alatt az okmányirodákba mennie. Mester Veronikának két hete járt le a személyi igazolványa, erről ímélben értesítették. – Először a Nagy Imre téri okmányirodába mentem, de ott rengetegen voltak, átjöttem a Városháza épületében működőbe, ahol tíz perc alatt végeztem – tette hozzá a kaposvári nő. A legtöbben személyi igazolványukat hosszabbították meg, de néhányan az útlevelüket érvényesítették. – Július végén utazunk a gyerekeimmel és az unokáimmal Törökországba, mindenkinek lejárt az útlevele és gyorsan megújítjuk – mondta el Kovács Lajosné.

 

Több tízezer okmány jár le

Hétvégi nyitvatartással segítették a somogyi kormányablakok a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet ideje alatt lejárt vagy lejáró személyazonosító okmányok cseréjét. Május utolsó hétvégéjétől Somogy megyében hét kijelölt kormányablak fogadta az ügyfeleket szombaton és vasárnap 8 és 14 óra között. A megyei kormányhivatal adatai szerint májusban Somogy megyében mintegy 15 500 személyi igazolványt, 12.000 vezetői engedélyt és közel 5500 útlevelet érint a június 30-i határidő, ameddig az állampolgároknak lehetőségük van a veszélyhelyzet ideje alatt lejárt okmányaik meghosszabbítására. 
 

Címkék#Somogy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában