Ellenőrzés

2022.05.02. 20:00

A használt autósnál is kopogtathatnak egy próbavásárlásra

A használtautó-kereskedéseket márciustól szeptemberig vizsgálja a szakhatóság, s a hazai gyakorlatban először próbavásárolnak majd egy gépkocsit is.

Harsányi Miklós

20220426 Eger Volkswagen Sport Tesztnapok. Fotó: Huszár Márk HM Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

– Akartak, de nem tudtak átverni – mondta a mernyei Horváth Ferenc. – Régebben egy kisteherautót néztem ki, de autószerelő ismerősöm észrevette a javítás nyomait, amit az eladó magánszemély elismert. Végül is az eredeti árnál olcsóbban jutottam a járműhöz. 

– Egy somogyi vevő az idén kereste meg szervezetünket, aki több millió forintért használt autót vásárolt az egyik dél-dunántúli járműkereskedésben – mondta Csapláros Imre, a Békéltető Testület megyei elnöke. – Kiderült, hogy a motorhibás gépkocsit az autókereskedés bizományban árulta, mint vállalkozás nem vette meg. A jármű korábban egy külföldi magánszemélyé volt. 

Csapláros Imre hangsúlyozta: a pórul járt panaszos beadványát elutasították. A Békéltető Testület ugyanis csak vállalkozásokkal szemben léphet fel, így az említett használtautó-tulajdonos külföldön pereskedhet. Csapláros Imre hangsúlyozta: használt jármű vásárlásakor tanácsos egy autószerelőt megkérni, hogy szakemberként vizsgálja át a kiválasztott járművet. 

Kovács Márió, az egyik kaposvári járműkereskedés vezetője azt mondta: 2022-ben nem volt használt autóval kapcsolatos panaszos esetük, a tavalyi ügy megoldódott. Egy automata váltós gépkocsit vásároltak tőlük, ám a vevő két héten belül visszahozta a 10 éves járművet. Költségmegosztással zárult az ügy: vállalkozásuk a javítanivaló 70 százalékát viselte. 

A szakember szerint szinte mindegyik márkánál lehetnek olyan dolgok, amikre vásárláskor külön érdemes figyelni. Ilyen lehet például a rozsdásodás, a hengerfej vagy az automata váltó állapota. A hatósági gépkocsi-próbavásárlással kapcsolatban kiemelte: értékesítőik hozzászoktak az ellenőrzésekhez, s minden esetben körültekintően, a szabályokat betartva dolgoznak. 
Stier Gábor, egy másik kaposvári használtautó-kereskedés tulajdonosa azt mondta: bármilyen szigorítás minden esetben a vásárlóknak és a tisztességesen működő kereskedéseknek fontos. 
 

Nyolc kereskedésnél volt hiányosság

– Az ügyfelek 60 százaléka másfél millió forint alatti autót keres, ötödük 1,5–2 milliósat, húsz százalékuk kétmillió felettit vásárol. – Márciustól szeptemberig vizsgálja a fogyasztóvédelmi rendelkezések betartását használtautó-kereskedésekben a szakhatóság – tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Azt is közölték: a használt autókra jogszabály szerint kötelezően nem jár, de egyes cégek önként vállalhatnak jótállást. A kereskedőnek azonban minden esetben legalább egy év szavatosságot kell biztosítania a gépkocsikra. 2022 elejétől alkalmazandó új szabály, hogy a korábbi fél év helyett egy teljes esztendeig a vevőnek nincs bizonyítási kötelezettsége. 

A megyei kormányhivatal tájékoztatójából kiderült: 2021-ben 10 vállalkozásnál végeztek helyszíni hatósági ellenőrzést. Ebből kilenc használtautó-kereskedés volt, egy új és használt autót értékesítő volt szervizháttérrel. Nyolc kereskedésnél tapasztaltak hiányosságot a használt személygépkocsik hirdetéseinek valóságtartamát érintően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában