Somogy

2022.08.18. 08:01

A levegőből nézik a parlagfüves földeket

Elkezdték felderíteni a parlagfűvel fertőzött területeket a megyében. A Somogy Megyei Kormányhivatal munkatársai már tizenkettedik alkalommal szálltak légi járműre, hogy a magasból pásztázzák a somogyi földeket.

Marosi Gábor, [email protected]

Fotó: Shutterstock

A tavalyi évhez hasonlóan idén is kisrepülőgép szállt fel a levegőbe, hogy felderítse a megye déli részén fekvő területeket. Úgy tudjuk, hogy a kormányhivatal dolgozói a 61-es számú főúttól az országhatárig ellenőrizték a földeket. Madarász Zoltán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Somogy megyei elnöke megkeresésünkre elmondta, ha nagyobb parlagfűvel borított területet találnak a szakemberek, akkor lefotózzák, rögzítik és ha tudják, szárazföldről is megközelítik. – A nagy szárazság és az aszály miatt nem gondolom, hogy sok fertőzött területet találnak majd – hangsúlyozta Madarász Zoltán.

Azokon a földeken, ahol a tarlóhántás már megtörtént és nem volt csapadék, ott kevesebb problémával találkoznak majd. A kukorica táblák is annyira szárazak a megyében, hogy a gyomnövények nem igazán tudtak kikelni. A napraforgóval borított földeken és a táblák szélén azonban lehetnek parlagfűvel borított területek. Madarász Zoltán elmondta, ott üthette fel a fejét a parlagfű, ahol a gyomirtás sikertelen volt. A növények növekedési idejében még volt csapadék, ez pedig a parlagfűnek is életteret biztosított – hangsúlyozta a NAK Somogy megyei elnöke. Madarász Zoltán hozzátette, felhívták a gazdák figyelmét, hogy ügyeljenek a gyomirtásokra. Azokon a területeken, ahol sok gyomnövény fordul elő, csökkenhet a termésátlag.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztályának munkatársai tavaly csaknem két hónapon keresztül ellenőrizték a parlagfű-fertőzöttséget Somogyban. A felmérés során összesen mintegy 48 ezer hektárt földi, 1,7 millió hektárt légi úton szemléztek. A szakemberek 82,7 hektáron 33 fertőzött foltot mértek be. A Kormányhivatal illetékes főosztálya növényvédelmi bírságot 30 esetben, összesen 1,75 millió forint értékben állapított meg. A legnagyobb bírság összege 225 ezer forint volt, ezt négy esetben szabták ki.

A Parlagfű Bejelentő Rendszert bárki használhatja, mind a helyi lakosság, mind a társadalmi szervezetek és a vállalkozások egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában