Természetvédelem

2022.08.12. 08:52

Az ifjú kócsagőrök biztosítják, hogy lesz elég természetvédő

A természetvédelmi őrök világnapját július végén ünnepeltük.

Harsányi M.

20200423 reti major tajvedelmi korzet vedett madarak tarlo egetes havran zoltan magyar nemzet

Fotó: Havran Zoltán

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területe több mint 1,2 millió hektár, a védett természeti területek kiterjedése összesen 96 880 hektár, míg a Natura 2000 területek nagysága meghaladja a kétszázezer hektárt. A szervezetnél 31, Somogyban 13 természetvédelmi őr teljesít szolgálatot. 

– Tizenegyen a Duna-Dráva, ketten a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság alkalmazásában állnak – tájékoztatott az Agrárminisztérium sajtóosztálya. – A védett területek természetvédelmi kezelése, őrzése, állapotának megóvása megköveteli a terepi jelenlétet. Ennek egyik feltétele területi irodák kialakítása. 

Évente több ezerre tehető a lakossági bejelentések alapján végzett állatmentések száma. A sérült védett állatok, elsősorban a madarak mentése és a nagyragadozók egyre gyakoribb megfigyelése a hét minden napján 24 órás készenlétet követel az őrszolgálat tagjaitól. Érdeklődésünkre azt is közölték: az utánpótlás egyik eszköze az évről évre egyre népszerűbb Ifjú Kócsagőr Program a természetvédelem iránt elkötelezett diákok körében. Az idén már kilencedik alkalommal hirdették meg a programot, a résztvevők a természetvédelmi őrök munkáján keresztül ismerhették meg a szakmai kihívásokat és lehetőségeket. – A részt vevő diákok az általuk kiválasztott nemzeti parkban tölthetnek el egy tíznapos szakmai gyakorlatot – közölték. 

A világ természetvédelmi őreit képviselő nemzetközi szakmai szervezet, az International Ranger Federation (Nemzetközi Természetvédelmi Őri Szövetség) 1992. július 31-én jött létre. A szervezetnek 54 tagországa van, Magyarország 2006 óta a tagja. A világnap felhívja a figyelmet azokra, akik elkötelezetten dolgoznak a világ természeti és kulturális örökségeinek megőrzéséért. Magyarországon a 10 nemzeti parkigazgatóság intézményrendszerében összesen 250-en vannak a természetvédelmi őrszolgálatban. Kiemelt feladatuk a 849 ezer hektár védett természeti terület és a kétmillió Natura 2000-terület védelmén kívül a védett növény-, állat- és gombafajok, illetve a 65 ezer nyilvántartott régészeti lelőhely megóvása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában