Tanévkezdés

2022.08.31. 20:00

Becsengetéssel sűrűsödik a forgalom a megye útjain

Csütörtökön újra becsengetnek az iskolákba, s sok kisdiákot autóval visznek szülei az első tanítási napra. Emiatt forgalomnövekedésre kell számítani az iskolák környékén Somogy megyében is, erre figyelmeztet a Magyar Közút.

Koszorus Rita

Visszatérnek a diákok az iskolapadba.

Forrás: Illusztráció

Fotó: Lang Róbert

Az újabb iskolai tanév kezdetét nem csak a gyerekzsivajtól zengő tantermek, de a sűrűbbé váló forgalom is jelzi szeptember elsején. Ezért a Magyar Közút arra figyelmeztet mindenkit, hogy időben induljon útnak és a balesetek elkerülése érdekében még az eddigieknél is figyelmesebben vezessen. 

Angry,Young,Driver,Is,Driving,A,Car,And,Shouting.
Bosszankodást és baleseteket megelőzendő indulunk el hamarabb. 
Fotós: Shutterstock

 

Iskolák és óvodák környékén óvatosan! 

Az autósoknak azt is fontos észben tartani, hogy szeptember 1-től több kisgyermek lesz az utakon, ezért a balesetek elkerülése érdekében fokozott figyelemmel közelítsék meg az oktatási intézmények környékét. A szülőknek pedig érdemes a gyerekeket felkészíteni a helyes közlekedési magatartásra, a KRESZ alapvető szabályait felfrissíteni még indulás előtt. 

 

Zebrán csak tolva!

A rendőrök is fokozott óvatosságra intenek az iskolakezdés miatt, ezért újra rendőrök és polgárőrök segítik a forgalmat az oktatási intézmények környékén. Ennek ellenére fokozott figyelmet és türelmet kérnek minden közlekedőtől. Az iskolák, óvodák környékén nem csak az autós és gyalogos, de kerékpáros forgalom is megnő. Ezzel kapcsolatban az egyenruhások felhívták a figyelmet arra, hogy a bicikliről a zebrán való áthaladás előtt szálljunk le, hiszen tolva szabályos. 

iskolarendőr
Ahol indokolt, rendőrök és polgárőrök segítik a közlekedést. A megye nyolc településén, 16 iskola közelében. 
Fotós: Lang Róbert

 

Tájékozódjunk indulás előtt!

Az iskola kezdetével a nyáron megszokotthoz képest érdemes hosszabb menetidővel számolnia a közlekedőknek a reggeli és a délutáni órákban is. A Magyar Közút szakemberei ezért arra kérnek mindenkit, hogy időben induljon el úticéljához, utazás előtt pedig tájékozódjon az aktuális forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatánál, az utinform.hu weboldalon, illetve érdemes navigációs, közösségi autós alkalmazást is használniuk az autósoknak az optimális útvonaluk megtervezéséhez.

 

Az autókat is fel kell készíteni az őszre 

A közútkezelő arra is kéri az autósokat, hogy a hamarosan beköszöntő őszi időjárás miatt megfelelően felkészített, kivilágított járművekkel, az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessenek. A telítettebb sávokon pedig tartsanak megfelelő követési távolságot, alakítsanak ki biztonsági folyosót a többsávos utakon a mentőknek, tűzoltóknak, rendőröknek, közútkezelőknek és minden esetben csak a vezetésre, a forgalomra koncentráljanak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában