Minitárlat

2022.08.31. 07:00

Egyenesebb út vezet a kultúra hídján

Egy minitárlattal kedveskedtek a Compass Egyesület önkéntesei azoknak a gyerekeknek, akik a nyár utolsó, nemzetközi táborában vettek részt a héten.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A kiállítás nagy szerepet játszik a fiatalok ismeretszerzésében. 
A párizsi Eiffel-torony, holland fapapucsok, spanyol buty­kos, Allah szeme és tulipános kávéscsésze Törökországból. Felsorolni is nehéz lenne, mennyi mindent gyűjtöttek egy nagy asztalra a Compass Egyesület önkéntesei. Valamennyi tárgy egy-egy ország jellegzetességégére utal. 

Megmutatták egymásnak hazájuk jellegzetességeit. 
Fotós: Lang Róbert


– A táborainkon belül nagy hangsúlyt fektetünk a különböző kultúrák megismertetésére. A gyerekeknek mindezt érintőlegesen tanítják az iskolában, mi ezt szeretnénk bővíteni. Úgy tartjuk, a tapasztalati úton megszerzett ismeretek jobban beépülnek. Itt minden tárgyat megnézhetnek, megfoghatnak, hiszen ezek az adott ország építészetét, növényzetét, szokásait tükrözik. Erre az élményre könnyebb emlékezni. A különböző területeken megszerzett tudás nemcsak a tanulást, hanem a személyiségfejlődést is segíti – mondta Eglyné Katona Andrea, a Compass Egyesület elnöke, aki szerint a gyerekek magyarságtudata is felébred, ha más kultúrákkal találkoznak. Jobban el tudják helyezni magukat is a világban. Az egyesület önkéntesei szerint a háborús helyzet miatt különösen nagy szükség van az egymás elfogadására való nevelésnek. 

Kaposváron táboroznak. egymás elfogadását hirdetik. 
Fotós: Lang R.


– Nyáron minden héten tartottunk tábort. A hétfő mindig a jégtörős nap volt, a bemutatkozás időszaka. Keddtől kézműves és sportprogramokat tartottunk. A hét folyamán minden résztvevő elmesélte a saját nemzetének tradícióit a gyerekeknek. A hét utolsó napját strandolással zártuk – foglalta össze a táborok programját Nyári Renáta, a Compass Egyesület nemzetközi projektkoordinátora, akinek idén három török lány segítette munkáját a táborok során.
 


Fotó: Lang R.

 

Kirándulásra mentek a tárgyak között

Egyik tárgyat a másik után kapkodták fel a gyerekek a Compass asztaláról. 
– Ez az isztambuli épület nagyon érdekes, számomra a Star Wars világát idézi. Szívesen elutaznék ide – mutatott egy kis makettet a kilencéves Gyurka Csongor
– Engem érdekel, hogy régen mi volt, de nem tudok választani, hova mennék annyi minden lehetőség van itt – nézett körül az asztalon a tízéves Kiss Virág Luca. A szintén tízéves Konecsni Lillának az Eiffel-torony tetszett legjobban. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában