Természetközeli

2022.08.29. 09:00

Együtt könnyebb: teljesebb lehet egy természetben tervezett élet

Svédországból és Dániából is érkeztek magyarok arra a permakultúrás képzésre, amelyet Visnyeszéplakon rendezett a Magyar Permakultúra Egyesület a Visnyeszéplaki Faluvédő és Közművelődési Egyesülettel közösen.

Turbéki Bernadett

– A permakultúra egy tervezési rendszer, integráljuk a tájat, az embert és az erőforrásokat, így alakítva regeneratív rendszereket, mely nem pusztít, hanem épít – mondta Tuba Máté, aki oktatni érkezett a „tanulási utazásra Visnyeszéplakra”. A permakultúrával kapcsolatosan többnyire a vidéki élet és a kertészkedés juthat eszünkbe, ám a hozzáértők szerint életünk egyéb területeit is építhetjük vele. 
– Mindenre kiterjeszthetjük a permakultúra 12 alapelvét – mondta Turboly Teréz, aki helyi összekötőként tevékenykedett a tanfolyamon. – Egy vállalkozás felépítését is megtervezhetjük, vagy akár a saját életvitelünkre is kihathat. Az első másfél hét alatt a résztvevők elméleti tudást szerezhettek, az utolsó napokban a gyakorlatba ültették át a megtanultakat. 
– Most éppen a tervezési gyakorlatot végezzük, a valós tervezési folyamat természetesen nem történhet meg három nap alatt, évekig is eltarthat, amíg megfigyeljük, mit várhatunk egy adott területtől, mit ad nekünk – magyarázta Póss Anett, aki oktatóként koordinálta éppen az egyik csapat tevékenységét. – Ha ezzel megvagyunk, akkor illeszthetjük hozzá a saját elképzeléseinket. 
– Az élet dinamikája változásra ad okot, a globális felmelegedés, az energiaárak emelkedése és a belső békesség keresése a városból ide hozott – mondta Illés Róbert, aki Budapestről érkezett. – A perspektívaváltásra adott lehetőséget számomra a tanfolyam. Különös, hogy az embereket a közösségi élet viszi a nagyvárosba, ahol egyáltalán nem működik a közösség. Itt Visnyeszéplakon nemcsak cukor vagy tej vonatkozásában lehet számítani az emberekre, hanem a lelki élet kapcsán is – tette hozzá a fiatalember, aki kisfiát is szeretné majd bevonni a vidéki életbe. 
 


Fotók: Muzslay Péter

 

Átutazta a világot a permakultúráért


Farkas Andrea Svédországból érkezett a tanfolyamra, régóta foglalkoztatja a téma. – Olvastam róla és a gyakorlatban próbálom kivitelezni, így ez most nagy segítség, hogy néhány területen megerősítést kaptam arról, hogy jól csinálom – mondta Farkas Andrea. – Ez a legátfogóbb kerttervezési szempontrendszer, ami a természet, az állatvilág, a föld és az ember igényét egyensúlyba hozza. Most együtt gondolkodunk ezekről a rendszerekről. 
– Egy terület adottságait vettük figyelembe a jövedelemszerzés, a műszaki megoldások, a vízvisszatartás, az energiamegtartás jegyében – magyarázta közös feladatukat Herr Hajnalka, aki Budapestről érkezett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában