Egészségnap

2022.08.26. 20:00

Tizenegy napos volt a legfiatalabb bébi a kórházi egészségnapon

Rengeteg érdekes programmal várták az érdeklődőket a Kaposi Mór Oktató Kórház udvarán rendezett Baba-mama egészségnapon.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Kiss Krisztián volt az egészségnap legifjabb résztvevője. Mindössze 11 naposan nagyon élvezte, ahogy anyukája rajta gyakorolta a baba masszázst. – Jól ellazult és sok mindent tanultam, közben kislányom is az ölembe ült, ő is csatlakozott – mesélte mosolyogva Kissné Garay Zsófia. Üst Ilona védőnő a baba masszázs jótékony hatásairól tartott bemutatót az anyukáknak, akik szívesen csatlakoztak hozzá. – Nagyon jó hatással van az izmokra, légző-keringési és emésztőrendszerre, valamint erősíti a kötődést anya és baba között és mindkét félben az oxitocin hormon termelését fokozza mondta el a védőnő. Kiemelte: nagyon érdeklődőek voltak az édesanyák. Az anyukák öt alkalom alatt sajátíthatják el a teljes masszázst, amelyet húsz percig érdemes alkalmazni. 

Kissé távolabb több szülő várakozott arra, hogy megtanulják a csecsemő újraélesztés fogásait is. Az édesanyák tornán és jógán is részt vehettek.  – Tornáztunk, részt vettünk baba újraélesztésen, fontosnak tartom, hogy mindent megtegyek azért, hogy három hónapos kisfiam biztonságban legyen és minél több hasznos ismeretet szerezzek, ez a nap pedig erről szólt – mondta el Csontos Nelli.

 

Az egyik édesanya banános joghurtos zabkását és baba bolognai szószt készített az egészségnapon. – Mikor öt éve megszületett a kislányom és a hozzátápláláskor szembesültem vele, hogy mennyire nem eszünk egészségesen és kikísérleteztem a recepteket, dietetikusoktól és gasztro szakemberektől gyűjtöttem információkat – mondta el Tóth-Kovács Dóra. Harminc éve ünnepelték először az Anyatejes világnapot, ennek felidézése kapcsán szerveztek Baba-mama egészségnapot. – Azt tapasztaljuk, hogy az édesanyák akarnak szoptatni. A közelmúltban harminc gyerekgyógyász, szülésznő, védőnő végzett el szoptatási tanfolyamot Kaposváron, hogy minél átfogóbb ismereteik legyenek és tudjanak segíteni a kismamáknak – tette hozzá Tolnai Anikó, főszervező, a megyei kollegiális védőnői mentor.

– Tavaly júliusban adtuk át az új szülészeti épületünket, amely egy meghatározó esemény volt a kórház életében, örömmel mondhatom, hogy az utóbbi években 10-15 százalékkal növeltük forgalmunkat, nőtt a szülésszám, a nőgyógyászati műtétek száma, több terhes gondozott keresett fel minket – mondta el Moizs Mariann, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója. Hozzátette: magas színvonalú ellátást tudnak biztosítani, példaként említette, hogy víz alatti szülésre is lehetőségük van itt a kismamáknak. – A civil közösségi programok, mint a pénteki baba mama egészségnap is nagyon fontos, ahol a családtervezésben kaphatnak széles körű információkat – emelte ki a főigazgató. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában