Nyárvégi hajrá

2022.08.18. 17:30

Olcsóbb a hőségben a Deseda, mint a Balaton

Az idei harmadik hőhullám egyik legforróbb, csütörtöki napját csak a vízparton lehetett igazán elviselni. A Deseda vize érezhetően hűvösebbnek bizonyult a 37 Celsius fokos hőségben, sokan keresnek itt felüdülést, és nemcsak a kaposváriak..

K.G.

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Két kedves nyugdíjas hölgy a kaposvári lakótelepről hetente legalább kétszer-háromszor a menetrend szerinti busszal látogat el a desedai strandra.  

Fotós: Lang Robert Kaposvar

– Imádjuk a Desedát, mert itt felfrissülhetünk a nagy melegben – mondta Edit és Vali. – Gondozott, ápolt a környezet, de azt is el kell mondani, hogy lehetne több pad is. Továbbá hiányoljuk az öltözőből a kampókat, ahová a törölközőket, fürdőruhát lehetne akasztani. 

– Forgalmas az idei szezon, nem panaszkodhatunk – jegyezte meg Kovács Lívia, a Lia büfé üzemeltetője. – Nem érezni, hogy a gazdasági válság miatt spórolnának az emberek. Sokan jönnek kirándulni, újabban vidékről is, mert amióta az év kerékpárútja címet elnyerte a tó környéke, sokan kíváncsiak rá. 

Fotós: Lang Robert Kaposvar

A leterített pléden ülők jégkrémet fogyasztottak, német szó harsant a közelben. 

– Hat gyerekkel jöttünk a férjemmel: a két nagyobbik fürdik, a négy kisebb meg itt csücsül – mutatta a szentgáloskéri Szendrei Tünde. – Nekünk ez a leghangulatosabb strand, és nem elhanyagolható szempont, hogy egy nagy család anyagilag olcsóbban jön ki, ha a közelben nyaral. 

Ezt tartják a távolabbról érkezők is. 

– A Balatonnál olcsóbb ez a vidék, mert a somogyi dombság szép, de nem olyan felkapott – mondta a budapesti Nagy Tamás, aki párjával úgy talált a Desedára, hogy a Kajla-útlevélben bukkantak a Fekete István Látogatóközpontra. Háló Tibor és neje szintén a fővárosból érkeztek, Gálosfán szálltak meg egy vendégházban. Végigjárták már az ország összes táját, de a Zselic eddig valahogy kimaradt. Mellettük egy fiatalokból álló társaság pihent. 

– Pécsiek vagyunk, bár én Kaposszerdahelyen laktam húsz éven át – mondta Nagy Márk. – A Katica tanyára mentünk ma, és hazafelé beugrottunk a Desedára. 

– Meglepően jó a víz minősége, nem iszapos, nem süllyedünk el – tette hozzá Pfund Bianka egy rövid mártózás után.   

Fotós: Lang Robert Kaposvar

 

Megszaporodott a mentők riasztásainak száma a hőségben

 

A mentők a saját bőrükön is érzik a kánikula hatását, mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Ilyenkor a Balatonnál a szokásosnál több mentőegység dolgozik, és az Országos Mentőszolgálat felkészült az elhúzódó hőségre. Egy átlagos napon 3500 riasztás kapnak országszerte, ami már önmagában is sok, de ehhez képest most 5-10 százalékos emelkedés tapasztalható a nyári hőségben. Ezzel együtt 3700-3800 körüli a napi esetszám augusztusban az országban. Főként a hőséggel kapcsolatos ájulásos rosszullétek szaporodnak meg, de súlyosabb esetekben a szív- és vérnyomásbeteg idős emberek akár életveszélyes rosszulléteihez is riasztják a mentőket. Felhívta a figyelmet arra is, hogy fektessük le, aki rosszulléttel küszködik, illetve a hőségben akkor is igyunk rendszeresen vizet, ha nem vagyunk szomjasak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában