Tisztább élet

2022.08.31. 20:00

Ötven illegális szemétlerakót buktatott le Somogyban a Hulladékradar

MW

Folyamatosan zajlik az illegálisan elhelyezett hulladék elleni küzdelem Somogy megyében. A mögöttünk álló nyáron 50 bejelentés érkezett a Hulladékradar alkalmazáson keresztül a területi hulladékgazdálkodási hatósághoz. 
Amennyiben nem sikerül tetten érni az illegális hulladék elhelyezőjét és nem ismert az elkövető, abban az esetben a terület tulajdonosának vagy használójának a kötelessége a hulladék elszállítása. Megyénkben az eljárások több mint felében a hatóság megkeresését követően a terület tulajdonosai elszállították az illegálisan elhelyezett hulladékot. Amennyiben az ingatlan tulajdonosa nem tesz eleget elszállítási kötelezettségének, akkor a Kormányhivatal végrehajtási eljárás keretében elszállíttatja, és a felmerült költséget átterheli az ingatlantulajdonosra, továbbá szükség esetén jelzáloggal terheli meg az érintett ingatlant. 
A hulladékgazdálkodási hatóság kiemelt feladata, hogy a hulladékgazdálkodást ellenőrzött keretek közé szorítsa. Az engedéllyel nem rendelkező hulladékgyűjtők és autóbontók szabálysértést követnek el, felderítésükhöz a hatóság együttműködik a rendőrséggel és a NAV illetékes szerveivel. Közös akcióik eredményeként büntetőeljárások indultak a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt. MW 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában