KaposFest 2022

2022.08.14. 07:00

Visszatapsolt fantázia-művek a zenei színpadon

A két közönségkedvenc Várdai István cselló- és Baráti Kristóf hegedűművész is színpadra állt a 13. KaposFest nemzetközi zenei és művészeti fesztivál szombati nyitóhangversenyén. A négy napos eseményen tizenöt ország, csaknem hatvan művésze áll színpadra. A fesztivál kiemelt vendége Elisabeth Leonskaja zongoraművész.

Marosi Gábor, [email protected]

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Hatalmas izgalommal várta a közönség, hogy kinyíljon a Szivárvány Kultúrpalota színháztermének ajtaja és elkezdődjön az idei komolyzenei koncertsorozat. Az előtérben – elcsípve a beszélgetésekből egy rövid részletet – sokan idézték fel az elmúlt évek élményeit. Szilárd Béla és budapesti párja Rettig Ágnes nyolc éve hűségesen látogatja a zenei eseményt. Kérdésünkre elmondták, Baráti Kristóf, Várdai István és Fejérvári Zoltán a legnagyobb kedvencük, de Bősze Ádám, az est házigazdáját is nagyon szeretik. Rettig Ágnes hozzátette, most már nem tudják elképzelni a nyarat KaposFest nélkül. Amikor megszólal a zene minden gondolatuk átmosódik és teljesen feltöltődnek.

 

Bertók Csilla a kezdetektől részt vesz a nyitó és a záró koncerten. Lapunknak elmondta, munkatársaival arról szól a nyaruk, hogy minél több kulturális eseményre eljussanak. Idén egyik kolléga nőjüket is sikerült elcsalni a fesztiválra. Soltra Csilla elmondta, rendelkezik Filharmónia bérlettel és nagyon élvezi a zenei koncerteket, ez pedig hatással volt arra, hogy elkísérje barátnőit.

A legtöbb nézőnek biztosan nem okozott csalódást a nyitókoncert első fele. Minden produkciót visszatapsolt a közönség. Az első műsorszámot Niccolò Paganini: Mózes-fantázia címűt Várdai István csellón és Farkas Gábor zongorán adta elő. Őket követte Kristóf Réka éneke és Fejérvári Zoltán zongorajátéka. Felcsendült Kodály Zoltán: Intermezzo vonós trióra műve, melyet Baráti Kristóf, Liisa Randalu, Ivan Karizna adott elő. A szünet előtt Hubay Jenő: Carmen-fantáziáját Pusker Júlia és  Farkas Gábor szólaltatta meg. Pusker Júlia hegedűművész már negyedszer vesz részt a KaposFesten. Érdeklődésünkre elmondta, jó ideje játssza már a koncerten előadott művet. Nemcsak itthon, hanem külföldi fellépéseken is becsempészi műsorába, mert szenzációs darab, amit nagyon ritkán adnak elő mások.

Hornyák Balázs fesztiváligazgató a nyitóeseményen elmondta, a koncertműsorok mellé próbáltak olyan programokat (mesterkurzus) szervezni, amelyek közelebb viszik az embereket a komolyzenéhez, illetve megmutatják a koncertszervezés háttérmunkáját is. Hornyák Balázs hozzátette, a fesztivál ideje alatt a kaposvári vendéglátósok is készülnek különféle gasztronómiai különlegességekkel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában