Kultúra

2022.09.29. 14:05

Dallal ápolják a kultúrát

Emlékplakettet kapott a Marcali Bajtársi Dalárda eredményes tevékenységéért.

Vigmond E.

Az elismerést Koppány Zoltán Miklós nyugállományú századostól, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) dél-dunántúli régiójának vezetőjétől vette át Mágenheimné Tóth Ildikó, a Dalárda művészeti vezetője. 
A marcali Bajtársi Dalárda nem hagyja feledésbe merülni a katonadal-kultúrát. Megalakulásuk óta heti kétszeri próbán tanulják az újakat, gyakorolják a régieket, jelenleg Mágenheimné Tóth Ildikó művészeti vezetővel. 
– Sokan meglepődnek, amikor meglátnak bennünket, hogy egy 150 centis hölgy irányítja a katonatiszteket – mondta mosolyogva a művészeti vezető. – Nagyon lelkesek, amire szükség is van az egymást érő fellépések miatt. Nem lehet fáradtnak lenni – tette hozzá. A tagok szerint a koronavírus szülte járványügyi helyzet alaposan próbára tette a csapatot. Csak telefonon tudták tartani a kapcsolatot egymással. Győzték behozni a kimaradást. A fellépéseket Bognár György – aki versmondással is színesíti a műsorokat – koordinálja, szervezi. – A legfontosabb mindig, hogy milyen eseményre, rendezvényre hívnak bennünket, mivel az meghatározza a műsor fajtáját – tette hozzá Bognár György. – Mivel a katonadal-kultúra ápolása a legfontosabb küldetésünk, ezért az ilyen programokhoz hívnak bennünket a legtöbbször. Ilyen volt például Mesztegnyőn az aknamentesítő tűzszerészekről való megemlékezés, Holládon a hősök napi ünnepség, Taszáron a hon- és rendvédelmi nap, a szolnoki Országos Kórusfesztivál és Katonadal Találkozó, a zalaapáti Katonadal Fesztivál, vagy éppen Marcaliban, az egykori műszaki zászlóalj tagjainak a találkozása. 
– Emellett számos falunapi rendezvényen, gasztronómiai fesztiválon, kórustalálkozón lépünk fel – részletezte Mágenheimné Tóth Ildikó. – Ezekre az alkalmakra általában két blokkot állítunk össze: az első részben katonadalokat adunk elő, a műsor második felében pedig a rendezvényhez illő csárdásokat, operetteket, népdalokat, bordalokat, mikor, mire van igény. 

Fotó: MW

Összetartó és baráti közösség

A dalárda a Marcali Bajtársi Egyesület tagjaiból 2004 októberében egytucatnyi résztvevővel alakult meg, s formálódott összetartó, baráti közösséggé. Kezdetben katonadalokat énekeltek, majd folyamatosan bővítették repertoárjukat betyár- és bordalokkal, nép- illetve retró és operettdalokkal, karácsonyi énekekkel. Jelenleg tizennyolc tagja van és hangszeres kísérettel, Pintér József és Tislér István közreműködésével – citerával és tangóharmonikával is kiegészült a dalok előadása. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában